Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslos visepolitimester ble gransket etter løslatelse i Nygaard-saken

Gransket for uforstand i tjenesten.

VISEPOLITIMESTER: Roger Andresen (55).
FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
VISEPOLITIMESTER: Roger Andresen (55). FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt var i fjor under gransking for uforstand i tjenesten i forbindelse med Nygaard-saken. Granskingen skjedde etter at en mistenkt i saken ble løslatt.

Andresen var i juli i fjor under gransking av Spesialenheten for politisaker, mistenkt for uforstand i tjenesten i forbindelse med etterforskningen av drapsforsøket mot forlagssjef William Nygaard i 1993, melder NRK.

Årsaken var en arrestasjon flere år etter drapsforsøket, der nye tips førte til at politiet pågrep og avhørte en mann som tidligere hadde vært i politiets søkelys. Politiet håpet på et gjennombrudd i saken, men dagen etter ble mannen plutselig satt fri.

Sterke reaksjoner - Totalt overraskende, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt, Svein T. Røer, som forteller at det skapte ganske sterke reaksjoner i etterforskningsgruppa.

Spesialenhetens gransking startet i begynnelsen av juli i fjor, og førte til slutt til at Andresen ble frikjent. Men granskningen viser ifølge NRK at det ble gjort en rekke grove taktiske og juridiske feilvurderinger under etterforskningen.

Forlagssjef William Nygaard ble i oktober 1993 skutt og livstruende skadd utenfor sin bolig. Noen gjerningsmann er aldri funnet, men det er spekulert i at bakgrunnen var Aschehougs utgivelse av Salman Rushdies kontroversielle roman Sataniske vers, som utløste en islamistisk fatwa mot forfatteren og bokens oversettere og forleggere.

- Jeg tror ikke at det ble satset så sterkt på å oppklare saken, sier forfatter Salman Rushdie, som mener det var ganske klare indisier på hvor politiet burde vende oppmerksomheten.

Vil ikke kommentere - Men da det kom til stykket, ville man ikke rette pekefingeren mot Iran, for det ville skapt politiske og diplomatiske problemer, sier Rushdie.

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad sier at det har vært antydet at det var en rekke utenrikspolitiske hensyn, men at det ikke er holdepunkter for påstandene.

- Men dårlig politiarbeid er ikke det samme som at det ligger uhederlige motiver bak, sier han.

Visepolitimester Roger Andresen har ikke ønsket å kommentere saken overfor NRK.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media