Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslosenteret lyste ut ulønnet arbeid: - Vi beklager

Oslosenteret får kritikk etter at de lyste ut en stilling for nyutdannede som ikke er betalt.

UTLØNNET: Sofie Høgestøl reagerte da hun så stillingsutlysningen fra Oslosenteret. Foto: Privat / Skjermdump
UTLØNNET: Sofie Høgestøl reagerte da hun så stillingsutlysningen fra Oslosenteret. Foto: Privat / Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Er du student eller nyutdannet og på jakt etter arbeidserfaring?» Det skriver Oslosenteret i en stillingsutlysning, som ble publisert like før jul.

Oslosenteret er en uavhengig stiftelse. Senteret skriver selv på sine hjemmesider at deres viktigste arbeid er demokratistøtte og rådgivning om maktdeling og politiske koalisjoner.

Ulønnet

I stillingsutlysningen står det at de nå søker etter en person som kan bistå i kommunikasjonsarbeid og med ulike administrative oppgaver. Stillingen er på mellom 50 og 100 prosent og er ulønnet.

Dette har fått Sofie Høgestøl, stipendiat ved Norsk senter for menneskerettigheter, til å reagere. I en kronikk i Aftenposten kritiserer hun Oslosenteret for utlysningen, som hun kom over på Facebook.

«Fordi Oslosenteret har betalt for å promotere den, har annonsen nå poppet opp på min Facebook. Oslosenteret har altså lyst ut en stilling de ikke akter å gi lønn for, men tatt seg råd til å betale for å få den markedsført. Da kokte det litt over for min del» skriver Høgestøl i kronikken.

- Internasjonal trend

Også under annonsen på Facebook er det flere som reagerer på at stillingen ikke er betalt.

- Det er en internasjonal trend å lyse ut ubetalte praktikantstillinger til ferdig utdannede, men det er første gang jeg ser dette i Norge, sier Høgestøl til Dagbladet.

Hun understreker at det er få nyutdannede som har mulighet til å jobbe, uten å få betalt for det.

BEKLAGER: Einar Steensnæs beklager stillingsannonsen.
Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix
BEKLAGER: Einar Steensnæs beklager stillingsannonsen. Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix Vis mer

- Man må ikke glemme hvordan det er å være 25 år og nyutdannet med et stort studielån, sier hun.

Beklager annonsen

Direktør ved Oslosenteret, Einar Steensnæs, beklager utlysningen overfor Dagbladet og sier at den vil bli endret.

- Det er ikke meningen å gi inntrykk av at dette er gratis kvalifisert arbeid. Dette er en praktikantutlysning og vi forlanger ikke andre kvalifikasjoner enn at man er interessert i internasjonalt arbeid, sier Steensnæs til Dagbladet.

En av kritikerne på Facebook spør hvordan nyutdannede skal kunne jobbe ulønnet i en 50-100 prosent stilling. Steensnæs har stor forståelse for at utlysningen har skapt reaksjoner, og sier at også dette vil bli fjernet fra annonsen.

- Vi er veldig fleksible på arbeidstida. For noen er det ikke aktuelt med en 50 prosent stilling en gang. Dette er noe vi vil avtale med den enkelte, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!