Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Osloskolen stengt til over påske

Oslo kommune er innstilt på å holde skoler og barnehager stengt uavhengig av hva regjeringen bestemmer seinere i dag.

Oslo 20200320. 
Byrådsleder Raymond Johansen om skjenkebevilgninger i Oslo.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20200320. Byrådsleder Raymond Johansen om skjenkebevilgninger i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Det nærmer seg to uker siden regjeringen stengte alle landets barnehager og skoler og innførte de strengeste tiltakene i fredstid for å stoppe coronaviruset.

Storbyene Bergen og Oslo kom regjeringen i forkjøpet med å stenge skoler og barnehager for to uker siden.

I Norge er mye av smittevernet delegert til lokale myndigheter. Det er et ansvar byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er seg bevisst. Etter det Dagbladet erfarer, er Oslo kommune tirsdag formiddag innstilt på å holde skolene stengt til over påske, uavhengig av hva regjeringen bestemmer seg for. Andre påskedag faller i år på 13. april.

- Smittevernet i Norge er i stor grad et lokalt ansvar. Kommunen skal ifølge smittevernloven sørge for at alle som bor eller oppholder seg i kommunen er sikret nødvendig smittevernhjelp. Dette kan være forebyggende tiltak, testing og undersøkelser og behandling og pleie i og utenfor våre helseinstitusjoner, sier Johansen til Dagbladet.

Tiltak klokka 16

Det er ventet at regjeringen seinere i dag vil kunngjøre at de strenge tiltakene som også omfatter stengte skoler, videreføres på nasjonalt nivå.

Det vil skje på en pressekonferanse som statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie avholder på Statsministerens kontor klokka 16.

De formelle beslutningene knyttet til tiltakene i håndteringen av corona-krisen vil bli fattet under en regjeringskonferanse som innledes klokka 12.30 i dag.

Oslo holder stengt

Uavhengig av hva regjeringen beslutter på nasjonalt nivå, er det ikke forsvarlig å åpne barnehager og skoler og andre offentlige tjenester i hovedstaden, slår Ap-Raymond fast.

- Oslo er episenteret for smitte av coronaviruset i Norge, og vår vurdering er at vi ikke er klare til å åpne barnehager og skoler nå. Nedstengning av barnehager, skoler, bibliotek, svømmehaller og andre kommunale tjenester er blant våre viktigste forebyggende tiltak, sier Johansen, som understreker at vurderingene kan være forskjellig andre steder i landet.

Dagbladet har vært i kontakt med Ap-byrådet i Bergen, som foreløpig avventer regjeringens avgjørelse.

I Ap-styrte Trondheim avventer de også regjeringens beslutning, men den politiske ledelsen vil bli «veldig forbauset» hvis skolene åpner før påske, sier Jørn Arve Flått (Ap), politisk rådgiver for ordfører Rita Ottervik (Ap).

Siv: Lemp på tiltakene

Frp-leder Siv Jensen gikk i går ut i Dagbladet og ba regjeringen om å lempe på tiltakene for å bekjempe coronaviruset, for å hindre at Norge blir liggende med en brukket økonomisk rygg.

- Liv og helse er det viktigste, men dette begynner å bli veldig alvorlig for norsk økonomi og for folks økonomi. Vi er nødt til å skjelne til de store samfunnsøkonomiske konsekvensene, sa Siv Jensen til Dagbladet, med en bønn til regjeringen «om å vise noe fleksibilitet».

Anbefaler delvis åpning

Tidligere Venstre-leder Lars Sponheim er i dag fylkesmann i Vestland. I et brev til Helsedirektoratet anbefaler han en delvis åpning av skolen, skriver VG.

Vestland består de sammenslåtte fylkene Hordaland og Sogn og Fjordane med Bergen som største by.

«Vi anbefaler å se på om det er mulig å tilby opplæring til de første årstrinnene i skolen, for eksempel første til fjerde», skriver Fylkesmannen i brevet, som VG har fått tilgang til.

Hele Norges coronakart