MÅ KOKES: Etter å ha holdt møte med smittevernoverlegen anbefaler nå Oslo kommune koking av alt springvann som skal drikkes til og med torsdag. Foto: Mette Randem/Dagbladet
MÅ KOKES: Etter å ha holdt møte med smittevernoverlegen anbefaler nå Oslo kommune koking av alt springvann som skal drikkes til og med torsdag. Foto: Mette Randem/DagbladetVis mer

Oslovannet må kokes

Smittevernoverlegen slår alarm etter at klortilførselen sviktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det melder Teknisk Ukeblad i dag.

Ifølge tidsskriftet sviktet tilførselen av klor i drikkevannet mandag 15. februar klokka 10. Feilen ble først oppdaget i morgentimene i dag.

Dermed er det produsert udesinfisert vann i 22 timer i strekk.

Nå anbefaler Oslo kommune, etter møte med smittevernoverlegen at vannet kokes før drikking fram til og med torsdag.

I ettermiddag kom vann- og avløpsetaten hos Oslo kommune med melding om at vannet må kokes.

— Det var en systemfeil, og vi anbefaler nå at alt drikkevann i Oslo blir kokt sier Eli Grimsby, direktør i Vann og avløpsetaten i Oslo kommune til Teknisk Ukeblad.

— Vi har tatt prøver av vannet og ikke funnet bakterier, men for sikkerhets skyld anbefaler vi koking til og med torsdag 19. februar. Det er fordi etter tre dager er vi helt sikre på at det vannet som er produsert uten desinfeksjon da vil være ute av nettet igjen, sier hun.

Ifølge avdelingsleder drift i vann- og avløpsetaten, Per Kristiansen, er vannkvaliteten god.

Feil på vannrenseanlegg- Vi har akkurat fått bakterieprøvene, som viser at vannkvaliteten er god. Det er ikke bakterier i drikkevannet. Det er vinter og is på Maridalsvannet. For å være på den sikre siden, går vi likevel ut med en anbefaling til alle om å gi drikkevannet et kort oppkok, sier Per Kristiansen.

Feilen skjedde på vannrenseanlegget på Osen, da det nye anlegget skulle reparees.

- Vi måtte sjalte inn det gamle anlegget, og da ble det ikke varslet at klorpumpen stoppet. Feilen ble oppdaget ved en rutinesjekk i dag og pumpene kom i gang igjen 08.30, forteller Kristiansen.

Feilen skal ha skjedd fordi teknikere ikke har vært klar over alle styringsmekanismene til renseanlegget.

- Vi må ha høyere fokus på at alt skal testes umiddelbart, sier Kristiansen.

- Holder med oppkokTore W. Steen er smittevernoverlege i Oslo. Det var etter møte med ham Oslo kommune valgte å anbefale folk å koke vannet.

- Vi tror ikke det er noen fare for å bli syk. De siste prøvene vi tok i Maridalsvannet var veldig fine, sier Steen til Dagbladet.

Hovedproblemet med urenset drikkevann er at bakterier i vannet kan føre til mage- og tarminfeksjoner.

- Symptomene kan være diare og oppkast, sier smittevernoverlegen.

Han opplyser om at slike infeksjoner i de fleste tilfeller går over av seg selv, men skulle det bli for ille må man kontakte lege.

Steen anbefaler å koke vannet frem til torsdag.

- Det holder med et oppkok, som i en vannkoker. Det tar knekken på de fleste bakterier, sier Steen.

IKKE FØRSTE GANG: Forrige gang det var krav om vannkoking i hovedstaden var i oktober 2007. Da var det påvist parasitter i drikkevannet. Kristian Noreng, hundepasser ved Oslo Kennel og Hundepark, koker vann til drikkevann for dyra. Ida Lund t.v. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE FØRSTE GANG: Forrige gang det var krav om vannkoking i hovedstaden var i oktober 2007. Da var det påvist parasitter i drikkevannet. Kristian Noreng, hundepasser ved Oslo Kennel og Hundepark, koker vann til drikkevann for dyra. Ida Lund t.v. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer