Osman dømt til døden

For drapet på kona Marita Strøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Osman er dømt til døden ved henging melder Adressa.no

- Dette har jeg ikke fortjent, sa Osman Omar Osman like etter at dommen falt i retten Suleimanyia i Nord-Irak i dag tidlig.

Trakk tilståelsen

Mannen tilsto i avhør drapet på kona, og fortalte at han hadde betalt to menn 8000 dollar for å drepe kona. Han har siden trukket tilståelsen og hevder han ble torturert for å tilstå.

Også de to andre som var siktet i saken fikk i dag samme straff.

- Saken blir anket. Osman Omar Osman er uskyldig, derfor må saken avvises, sier norsk-kurderens forsvarer, advokat Azad Ahmed Sabri, til adressa.no.

Ankesaken kommer opp om rundt to måneder. Ingen dødsstraff har blitt fullbyrdet i området siden 1997, men omgjort til livsvarige fengselsstraffer.

Marita Strøm ble skutt og drept 4. september 2004 mens hele familien var på besøk hos dømtes familie i Kirkuk i Nord-Irak.

Marita ble skutt mens hun og mannen var på vei hjem fra et besøk hos en venn. Parets to eldste døtre var også med i bilen, og den ene ble lettere skadet. Ektemannen ble raskt mistenkt og arrestert.

Har tre døtre

I retten i dag ble det slått fast at han leide to personer til å drepe kona.

Osman har norsk statsborgerskap og fikk tre jenter sammen med Marita Strøm. Døtrene ble først tatt vare på av Osmans familie i Irak, før han gikk med på å la dem reise hjem til Namsos. Det er nå Strøms søsken som har tatt over ansvaret for døtrene.

Kan miste statsborgerskapet

Brynjar Meling opptrådte først som Osmans advokat, men selv våget han ikke å reise fordi han forbindes for sterkt med mulla Krekar som har mektige fiender i de kurdiske områdene.

Adresssa avslørte i fjor at Osman og hans to brødre i Norge hele tiden har operert med falsk identitet.

Osmans virkelige navn er Faraidun Latif Sharif. Han er født i 1972, men oppga ved ankomst Norge i 1997/98 at han var født i 1979. I juli i fjor fikk han innvilget norsk statsborgerskap, like etter dro familien på Irak-ferie.

UDI vurderer nå om mannen skal fratas sitt statsborgerskap.

UD har vært i Irak og fulgt saken med en observatør. Osman har så langt ikke bedt om bistand fra norske myndigheter.

DØMT TIL HENGING:</B> Osman Omar Osman sammen med avdøde Marita Strøm.
BILEN: I denne bilen ble Namsos-kvinnen Marita Strøm drept i Nord-Irak. Politiet mente at skuddhullet på bilens høyre side samsvarer dårlig med den drapssiktede ektemannens forklaring om at det var ukjente gjerningsmenn som skjøt mens de kjørte.