Oss lykkejegere imellom

På jakt etter lykken? Dra nordover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEPPA ETTER

en lang, mørk vinter? Vel, hvis du befinner deg sør for polarsirkelen, kan du like godt dra deg ut av selvbedraget og glemme mørketid som unnskyldning med en gang. Statistikken signaliserer at lys og lykke ikke nødvendigvis er synonymt. Folkehelseinstituttet melder at folk som famler mest rundt i mørket her i landet, brukte minst antidepressiva og sovemidler i fjor. I Østfold, hvor lyset så vidt dempes rundt juletider, er forbruket av såkalte lykkepiller mer enn dobbelt så høyt som i Finnmark.

RULLINGSRØYKERE OG SOSIALKLIENTER,

overvekt og løsunger, kjønnssykdommer og hjerteproblemer - belastningene er mange der oppe i nord. Men ulykkelige? Nei, det er de ikke. Eller har de ikke kultur for å surmule? «Står de han av», rett og slett? Eller bor de bare for langt unna apoteket og fastlegen? Verdens helseorganisasjon anslår at 75 prosent av dem som sliter med depresjon, ikke har tilgang på effektiv hjelp.

NY LITTERATUR

kan tyde på at nordlendingene bare er bedre trent enn oss søringer. Ifølge bestselgeren «Lykkeformelen» av tyskeren Stefan Klein kan vi nemlig lære oss å bli lykkelige på samme måte som vi tilegner oss et nytt språk. Nå kommer boka til den tidligere Spiegel-redaktøren på norsk og tjue andre språk, slik at vi alle kan få med oss oppskriften på det medikamentfrie, gode liv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.