Oss lykkejegere imellom

På jakt etter lykken? Dra nordover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEPPA ETTER

en lang, mørk vinter? Vel, hvis du befinner deg sør for polarsirkelen, kan du like godt dra deg ut av selvbedraget og glemme mørketid som unnskyldning med en gang. Statistikken signaliserer at lys og lykke ikke nødvendigvis er synonymt. Folkehelseinstituttet melder at folk som famler mest rundt i mørket her i landet, brukte minst antidepressiva og sovemidler i fjor. I Østfold, hvor lyset så vidt dempes rundt juletider, er forbruket av såkalte lykkepiller mer enn dobbelt så høyt som i Finnmark.

RULLINGSRØYKERE OG SOSIALKLIENTER,

overvekt og løsunger, kjønnssykdommer og hjerteproblemer - belastningene er mange der oppe i nord. Men ulykkelige? Nei, det er de ikke. Eller har de ikke kultur for å surmule? «Står de han av», rett og slett? Eller bor de bare for langt unna apoteket og fastlegen? Verdens helseorganisasjon anslår at 75 prosent av dem som sliter med depresjon, ikke har tilgang på effektiv hjelp.

NY LITTERATUR

kan tyde på at nordlendingene bare er bedre trent enn oss søringer. Ifølge bestselgeren «Lykkeformelen» av tyskeren Stefan Klein kan vi nemlig lære oss å bli lykkelige på samme måte som vi tilegner oss et nytt språk. Nå kommer boka til den tidligere Spiegel-redaktøren på norsk og tjue andre språk, slik at vi alle kan få med oss oppskriften på det medikamentfrie, gode liv.

«HAN HAR GODT SPRÅKØRE»,

sier vi om en person som fikser de fleste sjargonger og klarer seg bra blant de innfødte både her og der. Klein mener at vi kan øve oss opp til å være mer mottakelige for lykke. Slik tyske kasus sniker seg inn i enkeltes vokabular etter bare kort tid på ei bierstube, kan det samme skje med gode følelser i vanskelige situasjoner. Hvis vi skyver forstyrrende irritasjon til side og tvinger oss selv til å tenke positivt, vil hjernen, ifølge Klein, automatisk føre oss inn på sporet som fører til Lykkeland, hver gang vi møter motgang.

AT LEDIGGANG

er roten til alt ondt, har vi hørt før. Kleins forklaring på hvorfor aktivitet er så viktig, er at lykkefølelse er nært knyttet til kroppen. Derfor er sex og fysisk aktivitet viktig medisin mot tungsinn. Har du i tillegg kontroll over livet ditt og et godt forhold til dine medmennesker, skulle du langt på vei ha knekt den tyske lykkeformelen. Hva så med finnmarkingene? Stikk i strid med Kleins anbefaling om å leke være-glad-leken, lufter de jo ut i tide og utide. De har sex - og får både kjønnssykdommer og løsunger, de hygger seg i godt lag og blir overvektige og innrøyka, de holder dampen oppe - får belastningsskader og blir uføretrygdet. Og de er lykkelige. Min teori er at lykkeformelen har enda en ukjent faktor. Du finner den der oppe i nord et sted.