Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

OSSE: - Flyvrakrestene er tuklet med

Store vrakrester etter Malaysia Airlines-flyet har blitt kuttet i og ser annerledes ut enn da OSSEs observatører først så dem, sier organisasjonen.

KRITISK: Det kan være kritisk for bevissikringen at flyvrakrestene er blitt tuklet med før etterforskerne har fått tilgang til vrakdelene etter kastrofen med Malaysia Airlines Boeing 777 i Ukraina. Foto:  REUTERS/Maxim Zmeyev
KRITISK: Det kan være kritisk for bevissikringen at flyvrakrestene er blitt tuklet med før etterforskerne har fått tilgang til vrakdelene etter kastrofen med Malaysia Airlines Boeing 777 i Ukraina. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier talsmann Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) Michael Bociurkiw  til BBC, ifølge NTB.

Observatørene har vært i Ukraina siden april. De var de første internasjonale observatørene som kom til stedet der Malaysia Airlines-flyet styrtet torsdag forrige uke.

Bevismateriale
Flere dager senere fikk internasjonale fly- og identifiseringseksperter tilgang til området. Mange har fryktet at de prorussiske separatistene som kontrollerer området, kan ha endret bevismateriale i tiden mellom flystyrten og ekspertenes ankomst.

Ukraina og flere vestlige land sier flyet ble skutt ned, trolig av en bakke-til-luft-rakett som de prorussiske separatistene i området skal ha fått fra Russland. Russland på sin side har antydet at ukrainske styrker har skylden for flyulykken.

Svarte bokser
Mandag kveld overleverte de prorussiske separatistene ferdsskriveren og taleregistratoren - de såkalte svarte boksene - til malaysiske myndigheter. De malaysiske granskerne sier de svarte boksene ser ut til å være i god behold.

Den australske statsministeren Tony Abbott sier ifølge Sky News at bevismateriale kan ha blitt tuklet med i en industriell skala.

- Lang veg å gå
- Det er fremdeles en lang veg å gå. Etter det kriminelle kommer tildekningen, sier Abbott.

Den russiske ambassadøren til Malaysia, Lyudmila Vorobyeva, har sagt på en pressekonferanse at opprørerne ikke stoler på regjeringen i Kiev og at det skal være årsaken til at de har vært tilbakeholdne med å overlevere sine funn, inkludert de svarte boksene. 

OSSE sier tirsdag at de forlenger mandatet i Ukraina med et halvt år.

BEVISMATERIALE: Talsmann Michael Bociurki i OSSE sier at noen kan ha tuklet med vrakrestene før etterforskerne fikk tilgang til dem. Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky
BEVISMATERIALE: Talsmann Michael Bociurki i OSSE sier at noen kan ha tuklet med vrakrestene før etterforskerne fikk tilgang til dem. Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!