OSSE: - Valgjuks i Russland

Kreml bestemte utfallet, hevder observatør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget på ny nasjonalforsamling i Russland var ikke rettferdig, mener Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Statsdumavalget i Russland 2. desember 2007 var ikke rettferdig og mislyktes i å følge mange av kravene og standardene som Europarådet og OSSE har til demokratiske valg, heter det i en felles uttalelse fra Europarådet og OSSE mandag.

Tidligere samme dag uttalte en av observatørene at regjeringen i Kreml praktisk talt har bestemt utfallet av valget i Russland selv.

Et tilbakeskritt

Den utøvende makten handlet som om den praktisk talt valgte nasjonalforsamlingen selv, sa den finske parlamentarikeren og valgobservatøren Kimmo Kiljunen.

De internasjonale valgobservatørene som har fulgt valget i Russland mener det er et tilbakeskritt for demokratiet.Det var en nedstemt leder for parlamentarikerne fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, Gøran Lennmarker, som mandag la fram deres vurdering av valget til ny nasjonalforsamling i Russland.

– Jeg har fulgt utviklingen av demokrati i Russland i nesten 20 år. Jeg hadde håpet at dette valget skulle være et fremskritt, men det ble det dessverre ikke. Dette har vært et tilbakeskritt for demokratiet, sier svensken.

Flere norske observatører har også vært til stede. Fra Stortinget har både Vidar Bjørnstad (Ap), Øyvind Vaksdal (Frp), Karin Woldseth (Frp) og Anne Margrethe Larsen (V) fått følge valget på nært hold.

FEIRER RESULTATET: President Putin skåler sammen med kona Ludmila over valgresultatet. Foto: AFP
FEIRER RESULTATET: President Putin skåler sammen med kona Ludmila over valgresultatet. Foto: AFP Vis mer

– Vi er sammen om konklusjonen. Dette er et valg som ikke er rettferdig og ikke er i samsvar med internasjonal standarder. Jeg kan bare forholde meg til det jeg har sett. Vi er samstemte i konklusjonen. Jeg hadde forventet at det ville være uregelmessigheter, sier Anne Margrethe Larsen.

Stryk

Det er på fire hovedpunkter Lennmarker mener at valget til ny nasjonalforsamling, eller Statsdumaen, har sviktet.

– For det første er partiet Det forente Russland og staten sammensmeltet på en måte som er et maktmisbruk og i klar konflikt med internasjonale standarder, sier Lennmarker.

Han får støtte fra lederen i Europarådets valgobservatører.

– Dette har mer vært en folkeavstemning om presidenten enn et valg på ny lovgivende forsamling, sier Luc van der Brande.

De to viser også til at det har vært en sterk slagside på media og trakassering av opposisjonen.

(NTB)