OSSE: - Våpenhvilen i Ukraina overholdes stort sett

Skjør fred.

ØSTFRONTEN: Ukrainske styrker ved en kontrollpost i Mariupol i Ukraina. Foto: EPA / ANATOLY MALTSEV / NTB scanpix
ØSTFRONTEN: Ukrainske styrker ved en kontrollpost i Mariupol i Ukraina. Foto: EPA / ANATOLY MALTSEV / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenhvilen som ble inngått fredag, overholdes stort sett av partene i Ukraina, melder Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

- Våpenhvilen overholdes stort sett, men den er fortsatt svært skjør. De neste dagene blir avgjørende, sa den sveitsiske OSSE-ambassadøren Thomas Greminger på et ekstraordinært møte i organisasjonen mandag.

OSSE var involvert i framforhandlingen av avtalen om våpenhvile fredag, den første som både Ukraina, Russland og opprørerne har sluttet seg til.

Kamper i Mariupol Ifølge en Reuters-reporter ble det hørt korte salver av artilleriild øst for havnebyen Mariupol nær grensen til Russland tidlig mandag morgen.

Også natt til søndag ble det meldt om kamper ved den ukrainske havnebyen. En kvinne ble drept, og fire andre sivile såret i et granatnedslag.

Både ukrainske styrker og prorussiske opprørere hevder de selv overholder våpenhvilen, og begge hevder den andre parten har skylden for bruddene.

Mandag morgen sier opprørsleder Andrej Purgin at de er klare til å utveksle fanger med ukrainske styrker onsdag, melder nyhetsbyrået Interfax. Fangeutvekslingen er en del av avtalen som partene inngikk fredag.

Nye sanksjoner De 28 medlemslandene i EU har blitt enige om nye økonomiske sanksjoner mot Russland. Disse skal etter planen legges fram og tre i kraft mandag.

EU-president Herman Van Rompuy sa søndag at sanksjonene kan bli stanset dersom våpenhvilen holder og Russland viser vilje til å stanse den blodige konflikten i Ukraina.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev svarte mandag morgen at det kan bli aktuelt å stanse vestlige flygninger over Russland dersom EU går videre med planene om nye sanksjoner mot landet.

- Hvis det kommer nye sanksjoner mot energisektoren eller flere begrensninger for den russiske finanssektoren, ser vi oss nødt til å svare på en asymmetrisk måte, sier Medvedev i et intervju med den russiske avisen Vedomosti.

Dødstallene stiger Antallet døde i konflikten har nå oversteget 3.000 mennesker, ifølge FN.

- Tallet inkluderer drepte registrert via tilgjengelige kilder. Det reelle antallet kan være langt høyere, sa Ivan Simonovic, visegeneralsekretær for menneskerettigheter i FN, på OSSE-møtet mandag morgen.

Han la til at dødstallet omfatter de 298 menneskene som ble drept da et malaysisk fly ble skutt ned i juli.

(NTB)