OSSE-krise i natt

ISTANBUL (Dagbladet): Boris Jeltsins blodige krig i Tsjetsjenia truet i natt med å kaste OSSEs toppmøte ut i kaos og konfrontasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeltsin ville ikke bøye av en tomme, og det var stor fare for at OSSEs storslåtte sikkerhetspakt for Europa ikke blir undertegnet på det siste toppmøtet i dette århundret.

Rundt midnatt hadde utenriksminister Knut Vollebæk hektisk telefonkontakt med sine britiske og russiske kolleger Robin Cook og Igor Ivanov, uten at de greide å komme nærmere hverandre hverandre i det hele tatt.

Russland ser på alle forslag om politiske løsninger for Tsjetsjenia som dobbeltmoral fra vesten og innblanding i indre anliggender.

Vollebæk gjentok i natt sine krav overfor russerne om å få et OSSE-kontor i Tsjetsjenias naborepublikk Ingusjetia og et sendelag inn i Nord-Tsjetsjenia.

Men for stormaktene USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland er ikke dette nok.

- De stiller tilsvarende og enda strengere krav til russerne. Russerne må gi innrømmelser på Tsjetsjenia for at de andre skal undertegne. Det er en reell fare for at sikkerhetspakten ikke blir undertegnet etter planen, sier en diplomatisk kilde til Dagbladet.

Pomp og prakt

I går var alt klart for pomp og prakt i den gamle keiserbyen Istanbul. Kjell Magne Bondevik hadde tatt med sin egen kone Bjørg og kona til Vollebæk på toppmøte-tur for å feire at det norske OSSE-formannskapet var over.

Men da den norske statsministeren kom til suiten sin på toppen av hotell Hilton i Istanbul, kunne han ikke nyte utsikten over Bosporusstredet og hjemmebanen til fotballklubben Besiktas.

- Tsjetsjenia kaster skygger over dette toppmøtet, sier statsministeren. Russernes krigføring i Tsjetsjenia har ført OSSE ut i den alvorligste krisen siden organisasjonens observatører trakk seg ut av Kosovo i vår.

Norge har hatt et hovedansvar for å drive sikkerhetspakten framover, og har «et sterkt ønske» om å få avtalen på plass.

Brikker som mangler


  • Det er ikke bare Tsjetsjenia som truer sikkerhetspakten: Etter år med forhandlinger gjenstår andre helt sentrale spørsmål: Krigen i Kosovo har ført til ny diskusjon om hvem som kan gi tillatelse til bruk av makt i internasjonale krisesituasjoner. Splittelsen er dyp i spørsmålet om dette bare kan skje med mandat fra FNs sikkerhetsråd, der Russland har vetorett. Jeltsins hærtog i Tsjetsjenia har også ledet til uenighet om Osses rolle i interne konflikter. Russerne presser også hardt på for å gi OSSE et utstrakt militært mandat i fredsbevarende operasjoner, selv om muligheten er til stede.

  • Men også en annen avtale som gjelder Europas framtid står i fare: Sluttakten til revisjonen av avtalen som begrenser de konvensjonelle styrkene i Europa - CFE-avtalen fra 1990. Særlig USA og Storbritannia har store vansker med å undertegne så lenge de russiske styrkene fører krig i Tsjetsjenia i klar strid med CFE-avtalen. I går kveld kom den russiske nødhjelpsministeren - ut med nye anklager om vestlig dobbeltmoral i sakens anledning.

STORTROMME: Umiddelbart etter ankomsten til Istanbul, slo president Boris Jeltsin fast at han avviser all kritikk av det russiske angrepet på Tsjetsjenia.