Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

OSSE lammet

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) står maktesløs overfor den brutale russiske krigen i Tsjetsjenia. OSSE-kontoret står tomt i Znamenskoje nordvest for Groznyj, og et sendelag slipper ikke inn i området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For OSSE er Tsjetsjenia, nå etter Kosovo, den største av alle oppgaver. Men ingen framgang er å spore.

- Vi må ikke glemme Tsjetsjenia. Den humanitære tragedien er svært alvorlig. Og konsekvensene for hele regionen kan bli helt forferdelige, dersom vi ikke finner politiske løsninger, sier en diplomat, som arbeidet med spørsmålet under Norges forrige regjering.

Flere forhold har bidratt til å lamme Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa når det gjelder Tsjetsjenia. Østerrike, med utenriksminister Benita Ferrero-Waldner i spissen, har lederskapet i OSSE, men har vanskelig for å konsentrere seg om arbeidet.

Med alt oppstyret rundt Jörg Haiders parti i regjeringen har landet nok med å forsvare seg overfor utlandet.

Russland viktigst

- Ferrero-Waldner er ganske aktiv, hun holder et trykk på Russland. OSSE er ikke i dvale, det er et helt feilaktig inntrykk, sier statssekretær Espen Barth-Eide i Utenriksdepartementet.

Men Eide medgir at OSSE ikke er på offensiven i samme grad som under Norges ledelse, og da det gjaldt Kosovo. Russland er imidlertid et langt viktigere land for Europa enn Jugoslavia. Russland slipper derfor påfallende lettere unna enn andre land, som en norsk diplomat uttrykker det.

Norge er fremdeles med i ledertroikaen i OSSE, sammen med Østerrike og Romania. Da sto Tsjetsjenia øverst på dagsordenen. Utenriksminister Thorbjørn Jagland var i Paris og sendte Eide i stedet.

Ikke til stede

OSSE skulle alt i mai ha vært tilbake i Tsjetsjenia med et sendelag og åpnet et kontor, men stadig er det ikke åpnet.

- OSSE ønsker helt klart å komme tilbake til Tsjetsjenia, men vi kan ikke la Russland diktere vilkårene. Presset mot russerne fortsetter, det er ingen abdikasjon. Men vi vil ikke være gisler der inne, sier Barth-Eide.

OSSE hadde et fast kontor under den forrige krigen i Tsjetsjenia fra 1994- 1996, og spilte da en viktig meklerrolle. Man fikk til en våpenhvile, og OSSE organiserte presidentvalget i januar 1997.

- OSSE kunne virkelig utrette noe uten å komme i konflikt med russiske myndigheter, sier Brynjulf Risnes, forsker ved NUPI.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media