OSSE-gruppen holdes fanget i den østukrainske byen Slavjansk. Arkivfoto: EPA/EVGENIY MALOLETKA/NTB Scanpix
OSSE-gruppen holdes fanget i den østukrainske byen Slavjansk. Arkivfoto: EPA/EVGENIY MALOLETKA/NTB ScanpixVis mer

OSSE-observatører borført i Ukraina

Danske og svenske blant de som holdes fanget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): En gruppe OSSE-observatører er bortført i Ukraina og blir holdt fanget av separatister. Gruppen består av tre tyske militære, en tysk tolk og militære observatører fra Tsjekkia, Polen, Sverige og Danmark, skriver Reuters.

- Vi er ekstremt bekymret. De må løslates umiddelbart, skriver den svenske utenriksministeren Carl Bildt på Twitter.

De holdes nå i en bygning i byen Slavjansk, som kontrolleres av prorussiske separatister.

- Nær innkjøringen til Slavjansk stoppet ukjente personer bussen. Den hadde 13 personer om bord, inkludert sju OSSE-representanter, fem representanter for Ukrainas væpnede styrker og sjåføren. Forhandlinger pågår for at de skal slippe fri, heter det i en uttalelse fra ukrainske myndigheter.

Spionasjeanklager Lederen for separatistene i Slavjansk sier at de tror det er en spion for myndighetene i Kiev i gruppen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere på dagen opplyste det tyske forsvarsdepartementet at det ikke hadde klart å få kontakt med observatørene.

Observatørgruppen fra OSSE består av tre tyske militære, en tysk tolk og militære observatører fra Tsjekkia, Polen, Sverige og Danmark, skriver Reuters.

Ukrainske soldater har omringet Slavjansk og blokkerer alle veier ut og inn av området.

Overgir seg ikke De prorussiske opprørerne som kontrollerer byen, sa fredag at de aldri vil overgi seg og gi fra seg byen frivillig.

- Vil vil ikke oppgi byen. Vi vil holde ut så lenge som mulig. Byen er beleiret og vi er klare til å forsvare den, sa den selvutnevnte ordføreren og separatistlederen Vjatsjeslav Ponomarjov på en pressekonferanse.

Ukrainske styrker rykket torsdag morgen inn i byen, og opp mot fem personer ble drept i militæraksjonen. Etter noen timer trakk imidlertid de ukrainske soldatene seg tilbake fra byen.