SKREMT:  Soldater marsjerer i gatene på Krim. OSSE er bekymret for situasjonen til ukrainere og tartarer. Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko
SKREMT: Soldater marsjerer i gatene på Krim. OSSE er bekymret for situasjonen til ukrainere og tartarer. Foto: REUTERS/Vasily FedosenkoVis mer

OSSE: Reell risiko for blodbad

Observatører gjør nytt forsøk på å ta seg inn på Krim

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Astrid Thors, som er høykommissær for nasjonale minoriteter i OSSE, sa i går at hun er svært bekymret for situasjonen som nå er på Krim-halvøya.

- Jeg er skremt over risikoen for voldelig konflikt på Krimhalvøya og hvilken effekt dette vil ha på samfunnet, spesielt for ukrainerne og tartarene.

I går ble en observatørstyrke som består av 40 observatører fra 18 land, inkludert Norge, nektet innreise på Krimhalvøya. I dag skal det gjøres et nytt forsøk for å få klarhet i hva som foregår der.

Lettantennelig Ifølge Thors er det en reell risiko for at situasjonen på halvøya eskalerer.

- Det er virkelig risiko for blodsutgytelse. Alle avgjørelser som nå er essensielle, som statusen til Krim og språk- og minoritetspolitikk, må tas i dialog med alle involverte parter og må være i forståelse med internasjonal lov, sa Thors.

I løpet av besøkene på Krim og i Kiev så fant ikke høykommissær Thors noen beviser for overgrep eller trusler mot rettighetene til russisktalende i landet.

Folkeavstemning I går vedtok de regionale myndighetene på Krim at det skal holdes en folkeavstemning om hvorvidt Krim skal tilhøre Russland eller Ukraina. Den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk sa da at dette vedtaket er ulovlig.

I dag sier lederen for Russlands nasjonalforsamling, Sergej Narysjkin, at den russiske Statsdumaen vil respektere resultatet av folkeavstemningen.

- Vi vil respektere den historiske avgjørelsen til folket på Krim, sa Sergej Narysjkin i følge russiske nyhetsbyråer.

På Krim er 60 prosent av befolkningen etniske russere, og myndighetene regner med at forslaget om å løsrive seg Ukraina vil få flertall.

BEKYMRET:  Astrid Thors er skremt over risikoen for for blodsutgytelse. Foto:  REUTERS/Inna Sokolovska
BEKYMRET: Astrid Thors er skremt over risikoen for for blodsutgytelse. Foto: REUTERS/Inna Sokolovska Vis mer