OSSE tør ikke sende flere observatører til Afghanistan

Frykter for terror under valget.

DREPT PÅ TORSDAG: En gruppe soldater bærer kista til sersjant John C. Beale (39), som ble drept i en eksplosjon nær Kapisa i Afghanistan i forrige uke. Foto: LUIZ M. ALVAREZ
DREPT PÅ TORSDAG: En gruppe soldater bærer kista til sersjant John C. Beale (39), som ble drept i en eksplosjon nær Kapisa i Afghanistan i forrige uke. Foto: LUIZ M. ALVAREZ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| OSSE frykter terror under valget i Afghanistan og tør ikke sende mer enn tolv valgobservatører.

De uavhengige OSSE-observatørene spilte en viktig rolle under Afghanistans første demokratiske valg i 2004 og 2005.

Men nå foreslår organisasjonen en betydelig nedtrapping av innsatsen under valget 20. august. Grunnen er frykt for at observatørene skal bli terrormål for Taliban.

I en rapport Aftenposten har fått tilgang på, sier OSSE at det er blitt langt farligere å overvåke det kommende valget i landet i forhold til valget for fire år siden.

«Det har vært en betydelig forverring av sikkerhetssituasjonen siden valgene i 2005,» konkluderer direktør Janiez Lenarcic i ODHIR, OSSEs organ for valgobservasjon.

OSSE har derfor besluttet å redusere antall valgobservatører i landet fra 32 til tolv, og dessuten å droppe all tilstedeværelse ute i felten. De som likevel reiser, skal utelukkende konsentrere seg om Kabul.

Bekymring

Bakgrunnen for rapporten er et besøk som OSSEs valgobservatører gjorde i Afghanistan i april.

Valgekspertene ble også svært bekymret over hva de så av valgforberedelsene, blant annet at velgerregistreringen går sakte og at systemet for opptelling er komplisert og uoversiktlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer