OSSE tør ikke sende flere observatører til Afghanistan

Frykter for terror under valget.

DREPT PÅ TORSDAG: En gruppe soldater bærer kista til sersjant John C. Beale (39), som ble drept i en eksplosjon nær Kapisa i Afghanistan i forrige uke. Foto: LUIZ M. ALVAREZ
DREPT PÅ TORSDAG: En gruppe soldater bærer kista til sersjant John C. Beale (39), som ble drept i en eksplosjon nær Kapisa i Afghanistan i forrige uke. Foto: LUIZ M. ALVAREZVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| OSSE frykter terror under valget i Afghanistan og tør ikke sende mer enn tolv valgobservatører.

De uavhengige OSSE-observatørene spilte en viktig rolle under Afghanistans første demokratiske valg i 2004 og 2005.

Men nå foreslår organisasjonen en betydelig nedtrapping av innsatsen under valget 20. august. Grunnen er frykt for at observatørene skal bli terrormål for Taliban.

I en rapport Aftenposten har fått tilgang på, sier OSSE at det er blitt langt farligere å overvåke det kommende valget i landet i forhold til valget for fire år siden.

«Det har vært en betydelig forverring av sikkerhetssituasjonen siden valgene i 2005,» konkluderer direktør Janiez Lenarcic i ODHIR, OSSEs organ for valgobservasjon.

OSSE har derfor besluttet å redusere antall valgobservatører i landet fra 32 til tolv, og dessuten å droppe all tilstedeværelse ute i felten. De som likevel reiser, skal utelukkende konsentrere seg om Kabul.

Bekymring

Bakgrunnen for rapporten er et besøk som OSSEs valgobservatører gjorde i Afghanistan i april.

Valgekspertene ble også svært bekymret over hva de så av valgforberedelsene, blant annet at velgerregistreringen går sakte og at systemet for opptelling er komplisert og uoversiktlig.

Taliban og opprørerne står nå så sterkt at OSSE må bruke halvparten av sitt budsjett for valgobservasjonen på sikkerhetstiltak, blant annet sikkerhetsvakter og pansrede kjøretøyer.

ISAF har informert dem om at de ikke kan garantere for deres sikkerhet, noe som er en viktig årsak til at OSSE bestemte seg for å trappe ned.

Sterke reaksjoner

Rapporten vekker sterke reaksjoner både i USA og i FN. FNs spesialutsending i Afghanistan, Kai Eide, går kraftig ut mot beslutningen om å trappe ned og krever økt innsats i et skarpt brev til OSSE-sjef Mara Marinaka i Wien.

«Å sikre troverdighet i valget er i hele det internasjonale samfunnets interesse,» skriver Eide og viser til den avgjørende rollen OSSE spilte ved de første valgene for må avdekke svakheter og sikre et demokratisk valg.

I stedet for nedtrapping peker han på en rekke tiltak fra OSSE han ønsker på plass, blant annet styrking av sjekkingen av valgresultatet, bedre kontroll over stemmetellingen og tiltak for bedre registrering av velgere.

Han ønsker også at OSSEs valgobservatører skal være til stede i alle de åtte regionale valgstyrene, og han ønsker flere kvinnelige observatører.

(NTB)