- Øst-Europa forsyner Irak med våpen

Samtidig med at FNs våpeninspektører ankommer Bagdad, blir det hevdet at land i Sentral- og Øst-Europa stadig forsyner Irak med våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er den seriøse engelske avisen The Guardian som mandag skriver at Serbia er sentrum for ulovlig våpenhandel med Irak.

Avisen baserer seg først og fremst på en undersøkelse foretatt av forskningsgruppen International Crisis Group (ICG) og uttalelser fra vestlige diplomater.

Økt siden 2000

Ifølge undersøkelsen fra ICG skal minst sju land fra Balkan og den tidligere Sovjetunionen være involvert i våpenhandel med Irak. Eksporten skal ha pågått en god stund, og den skal ha økt etter at Slobodan Milosevic ble fjernet fra sin stilling som president i 2000.

ICG-rapporten konkluderer med at våpeneksportfirmaet Jugoimport også skal ha formidlet våpen til Irak fra Bosnia, Ukraina, Russland og «muligens Makedonia og Hviterussland.»

-Ifølge diplomatkilder kan våpenhandelen med Irak ha økt i løpet av 2002, heter det i rapporten.

En vestlig diplomat sier til The Guardian at omtrent samtlige våpenselskaper i Jugoslavia solgte til Irak via Syria eller et tredje land. Et dokument ICG har fått tilgang til viser at Jugoslavias militære handel med Irak utgjør 75 millioner pund (865 millioner kroner).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer