- Øst-Europa forsyner Irak med våpen

Samtidig med at FNs våpeninspektører ankommer Bagdad, blir det hevdet at land i Sentral- og Øst-Europa stadig forsyner Irak med våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den seriøse engelske avisen The Guardian som mandag skriver at Serbia er sentrum for ulovlig våpenhandel med Irak.

Avisen baserer seg først og fremst på en undersøkelse foretatt av forskningsgruppen International Crisis Group (ICG) og uttalelser fra vestlige diplomater.

Økt siden 2000

Ifølge undersøkelsen fra ICG skal minst sju land fra Balkan og den tidligere Sovjetunionen være involvert i våpenhandel med Irak. Eksporten skal ha pågått en god stund, og den skal ha økt etter at Slobodan Milosevic ble fjernet fra sin stilling som president i 2000.

ICG-rapporten konkluderer med at våpeneksportfirmaet Jugoimport også skal ha formidlet våpen til Irak fra Bosnia, Ukraina, Russland og «muligens Makedonia og Hviterussland.»

-Ifølge diplomatkilder kan våpenhandelen med Irak ha økt i løpet av 2002, heter det i rapporten.

En vestlig diplomat sier til The Guardian at omtrent samtlige våpenselskaper i Jugoslavia solgte til Irak via Syria eller et tredje land. Et dokument ICG har fått tilgang til viser at Jugoslavias militære handel med Irak utgjør 75 millioner pund (865 millioner kroner).

Ingen kjennskap

Den jugoslaviske presidenten Vojislav Kostunica benekter at han kjenner til den ulovlige handelen, men dokumenter viser at Kostunicas regjering så sent som i januar ble advart av sitt eget utenriksdepartement om farene forbundet med å selge våpen til Irak. Likevel valgte regjeringen å fortsette som før.

Jugoslavias innenriksminister Zoran Zivkovic mener våpenhandelen ikke er regjeringens ansvar.

Selv om mange land fra Sentral- og Øst-Europa har vært involvert i våpeneksporten, er det to hovedgrunner til at Serbia må tåle tøffest kritikk fra Vesten. Beograds erfaringer fra amerikanske bombeangrep i 1999 er verdifull informasjon for Irak. I tillegg fungerer smuglernettverkene som er blitt utviklet under FN-sanksjonene på 1990-tallet godt som infrastruktur for å bringe militært utstyr til Irak.

Ekspertene på vei

Opplysningene om angivelig våpensalg til Irak kommer samtidig med at våpeninspektørene er på vei til Bagdad. En fortropp, med FN-delegasjonens leder Hans Blix i spissen, var på plass i den irakiske hovedstaden allerede sist uke, og mandag fulgte den første gruppen med eksperter fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og FNs våpeninspektører (UNMOVIC) etter til Irak. Det er ventet at selve inspeksjonene vil ta til onsdag.

- Dette er absolutt en avgjørende test, sier Melissa Fleming, som er talskvinne i IAEA.

Selve stedet hvor inspeksjonene skal starte er en godt bevart hemmelighet.

- Vi vet hvor det er, men vi sier det ikke til noen. Uannonserte inspeksjoner er nøkkelen til mandatet vårt, forklarer Fleming.

(NTB-AFP)