Øst-Europa krever endring i EU

Bruker brexit til å kreve en mindre føderal union.

BREXIT JUBEL: Brexit-general Boris Johnson er trolig Storbritannias neste statsminister. Nå bruker øst-europeiske ledere den britiske folkeavstemningen til å endre EU. Foto: Scanpix.
BREXIT JUBEL: Brexit-general Boris Johnson er trolig Storbritannias neste statsminister. Nå bruker øst-europeiske ledere den britiske folkeavstemningen til å endre EU. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mens lederne i Vest Europa slikker sine sår, sår lederne i Øst-Europa frøene til et nytt EU.

- En trist dag for Europa, meldte Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier på sosiale medier i morgentimene idag. Imens venter hele Europa på hvordan hans sjef, forbundskansler Angela Merkel, vil ordlegge seg, etter at hun har fordøyd jordskjelvet fra den britiske folkeavstemningen, som betyr at Storbritannia melder seg ut av EU.

Et annet EU

Blant de nye medlemmene i øst, de som ble medlemmer i den store utvidelsesrunden i 2004, er det blandede følelser. På den ene siden vil de nå bruke brexit til å jobbe for et mindre byråkratisk EU som tar større hensyn til de enkelte medlemslands egenart. På den andre siden har de mistet sitt fyrtårn - Storbritannia - som har vært det store EU-landet som har sloss for disse verdiene i EU.

Både fra Praha, Budapest og Warszawa kom det i morgentimene idag beskjed om at EU må forandre seg etter den britiske folkeavstemningen. Den etablerte "verstingen" blant EUs regjeringssjefer, den ungarske statsminister Viktor Orban sier dette om hva brexit betyr:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer