BREXIT JUBEL: Brexit-general Boris Johnson er trolig Storbritannias neste statsminister. Nå bruker øst-europeiske ledere den britiske folkeavstemningen til å endre EU. Foto: Scanpix.
BREXIT JUBEL: Brexit-general Boris Johnson er trolig Storbritannias neste statsminister. Nå bruker øst-europeiske ledere den britiske folkeavstemningen til å endre EU. Foto: Scanpix.Vis mer

Øst-Europa krever endring i EU

Bruker brexit til å kreve en mindre føderal union.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens lederne i Vest Europa slikker sine sår, sår lederne i Øst-Europa frøene til et nytt EU.

- En trist dag for Europa, meldte Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier på sosiale medier i morgentimene idag. Imens venter hele Europa på hvordan hans sjef, forbundskansler Angela Merkel, vil ordlegge seg, etter at hun har fordøyd jordskjelvet fra den britiske folkeavstemningen, som betyr at Storbritannia melder seg ut av EU.

Et annet EU

Blant de nye medlemmene i øst, de som ble medlemmer i den store utvidelsesrunden i 2004, er det blandede følelser. På den ene siden vil de nå bruke brexit til å jobbe for et mindre byråkratisk EU som tar større hensyn til de enkelte medlemslands egenart. På den andre siden har de mistet sitt fyrtårn - Storbritannia - som har vært det store EU-landet som har sloss for disse verdiene i EU.

Både fra Praha, Budapest og Warszawa kom det i morgentimene idag beskjed om at EU må forandre seg etter den britiske folkeavstemningen. Den etablerte "verstingen" blant EUs regjeringssjefer, den ungarske statsminister Viktor Orban sier dette om hva brexit betyr:

Må høre folkets stemme

- Brussel må høre folkets stemme. Det er den viktigste lærdommen fra denne avgjørelsen, sa han til ungarsk radio. Han understreket at Ungarn er i EU fordi landet vil ha et sterkt EU.

- Men EU er bare sterkt hvis det kan gi svar på store spørsmål som immigrasjon på en måte som vil styrke Europa og ikke svekke det. EU klarte ikke å gi svar på slike spørsmål, sa Orban.

Den polske utenriksministeren Witold Waszczykowski er også opptatt av å fortsette å ha et sterkt EU, men mener at den britiske folkeavstemningen er et stort dilemma for byråkratene i Brussel.

Vil neppe ut

- Vil vil prøve å bruke denne situasjonen til å gjøre Europas politikere klar over hvorfor dette skjedde. Og det skjedde fordi dette konseptet, som bla laget for en stund siden, ikke lenger er populært, sa Waszczykowski til polsk radio.

Alle landene i Øst-Europa, som under Den kalde krigen var en del av sovjetisk innflytelsessfære, får store økonomiske overføringer fra EUs budsjetter. Så selv om de er kritiske til EU slik det har vært, er det å melde seg ut neppe noe de ønsker.