Øst-Europa skritter inn i NATO

Brussel (NTB-Per Christensen): Polen, Ungarn og Tsjekkia har gjort unna forhandlingene med NATO, og i dag ble protokollene undertegnet. I april 1999, på NATOs 50-årsdag, går de tre tidligere Warszawapakt-landene inn som fulle medlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Perioden fram til da vil bli brukt til ratifisering i samtlige 19 land, og forutsatt at ingenting uventet skjer, vil de tre statssjefene stå på podiet sammen med NATOs ledere når president Bill Clinton åpner det historiske toppmøtet i Washington.

- Dette betyr at Polens rolle som bonde på storpolitikkens sjakkbrett er over. Vi vil delta for fullt i oppbyggingen av et udelt, enhetlig og fritt Europa, sa den polske utenriksminister Bronislaw Geremek etter den høytidelige undertegningen i NATO-hovedkvarteret.

Åpen dør

Seremonien ble fulgt opp av en forsikring fra NATOs side om at døren fortsatt står åpen for nye medlemmer, men Frankrike og Italia har ikke klart å få sine kandidater, Romania og Slovenia, nevnt ved navn i kommunikeet fra utenriksministermøtet. Status for disse to skal gjøres opp i 1999, men det er ikke gitt noen løfter om en ny utvidelse så snart.

- Vi står fast ved at NATO er en åpen organisasjon, men det er langt fram til 1999. Vi kan ikke i dag binde oss til hva vi vil gjøre om to år, sa generalsekretær Javier Solana.

Det er ingen som venter at godkjenningen i nasjonalforsamlingene vil skape problemer, selv om det anstrengte forholdet mellom Tyrkia og EU kaster skygger. Men den tyrkiske utenriksminister Ismail Cem gjorde det tirsdag klart at forholdet til NATO må holdes adskilt fra krangelen med EU om mulighetene for tyrkisk medlemskap i unionen.

Billig utvidelse

Utvidelsen av NATO er beregnet til å koste rundt 10 milliarder kroner fordelt over 10 år, i tillegg til det de tre nye landene selv må gjøre på hjemmbane for å oppgradere og tilpasse sine militære styrker til NATOs standarder. Fellesutgiftene på 10 milliarder ses på som beskjedne, og kostnadene er ikke lenger noe stridstema.