Øst-Europa tømmes for arbeidskraft

Kan gi håndverkerkrise i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter EU-utvidelsen i 2004 har det strømmet håndverkere og høyt kvalifisert arbeidskraft fra øst til vest i Europa.

Norge har tatt imot desidert flest arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa av de nordiske landene, og det er gull verdt for norsk økonomi.

Men nå viser det seg at så mange har forlatt de såkalte EU-10-landene, de ti nyeste medlemslandene i EU, at det er i ferd med å bli et problem. En ny rapport fra Verdensbanken viser at landene nå opplever mangel på arbeidskraft.

- Hinder for vekst

Veksten har vært stor i landene etter EU-utvidelsen, men mangel på kvalifisert arbeidskraft er i ferd med å bli et hinder for fortsatt vekst, melder Euobserver.

Last ned rapporten her (gratis, men krever registrering).

Verdensbanken mener landene må gjennomføre reformer for å øke sin egen arbeidsstyrke, blant annet med å få folk til å stå lenger i jobbene sine.

– Regionen har gått gjennom et stort skifte, sier Verdensbanken-økonom Jan Rutkowski, hovedforfatteren av rapporten som ble publisert i slutten av forrige uke, til nyhetsbyrået AFP.

STOR BYGGEAKTIVITET: Det er stor byggeaktivitet i Polen. Landet ruster blant annet opp til fotball-EM i 2012, og i Warszawa er det flere store byggeprosjekter, blant annet her ved sentralbanestasjonen. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
STOR BYGGEAKTIVITET: Det er stor byggeaktivitet i Polen. Landet ruster blant annet opp til fotball-EM i 2012, og i Warszawa er det flere store byggeprosjekter, blant annet her ved sentralbanestasjonen. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer

– For to år siden var det mange som søkte jobb i disse landene, men da var det ingen jobber, sier Rutkowski ifølge nyhetsbyrået AFP.

Store interne forskjeller

Polske Aleksandra Eriksen har bodd i Norge i over 12 år. Nå driver hun selskapet Polish connection, og kjenner godt til forholdene i hjemlandet. 

– Arbeidsledigheten er blitt mindre i Polen, og noen steder er det mangel på arbeidskraft. Jeg veit for eksempel at skipsindustrien har problemer med å få tak i folk, og at det er veldig vanskelig å få tak i en stillasmontør, sier Eriksen til Dagbladet.no.

– Men det er veldig stor forskjell mellom de ulike regionene. I områdene rundt Krakow og Warszawa er det lav arbeidsledighet, mens i områdene helt i nordøst og nordvest er det større ledighet. Det er også forskjell mellom de ulike yrkene, og det er flere arbeidsledige kvinner enn menn, sier Eriksen.

I 2012 skal Polen arrangere fotball-EM sammen med Ukraina. Det er med på å skape etterspørsel etter dyktige arbeidere.

– Polen forbereder seg til VM og det er mange store byggeprosjekter. Det bidrar til mangel på arbeidskraft enkelte steder, sier Eriksen.

Andrzej Matla, internasjonal koordinator i den polske fagforeninga Solidaritet, sa i fjor høst til Dagbladet at det i enkelte bransjer i Polen er skrikende mangel på arbeidskraft.

Øst-Europa tømmes for arbeidskraft

– Nå er det faktisk slik at norske firmaer ikke har kunnet sette i gang prosjekter hos verftene her i Gdansk fordi såmange av arbeiderne har dratt til Norge for å jobbe, sa Matla til Dagbladet.

- Vinn-vinn-situasjon

I Polen fyller blant annet ukrainere og hviterussere hullene i byggebransjen som utvandringen har ført med seg.

Verdensbanken råder nå EU-10-landene til å investere mer i utdanning, samt å åpne grensene for utenlandsk arbeidskraft. Polen lettet på reglene for Hviterussere, russere og ukrainere tidligere i år.

I fjor ga organisasjonen ECAS, European Citizen Action Service, ut en rapport som viste at innvandring fra øst til vest i Europa er en vinn-vinn situasjon for både sender- og mottakerland.

Kan bli håndverkermangel

I Polen har den store veksten og konkurranse om arbeidskraften på grunn av utvandringen ført til lønnsvekst. Aleksandra F. Eriksen mener Norge må ta vare på de arbeidsinnvandrerne som allerede har kommet hit, hvis vi skal unngå mangel på håndverkere.

– Det vil fortsatt komme polakker til Norge for å jobbe. Men hvis Norge ikke tar vare på dem, vil det bli mangel på arbeidere. Lønnsforskjellene mellom Norge og Polen er i ferd med å bli mindre, og det er mange andre land de kan dra til, sier Eriksen til Dagbladet.no.

Arbeidsledigheten i Norge er i dag, og SSB har anslått at de neste åra kan bli de feteste på over 30 år for norske arbeidere. Næringslivet går så det suser, og flere

bransjer skriker etter arbeidskraft.

- Vi er på et historisk høyt nivå i byggenæringen nå. Et nivå vi ikke hadde nådd uten arbeidsinnvandring fra Øst-Europa, Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk i Byggenæringens Landsforening (BNL), til Dagbladet i fjor høst.

Aleksandra F. Eriksen sa til Dagbladet i fjor høst at Norge burde etablere egne informasjonssentre for å hjelpe arbeidsinnvandrere.

I oktober i år ble det startet opp et slikt senter på Tøyen i Oslo.

BEKYMRET: Andrzej Matla, internasjonal koordinator i den polske fagforeninga Solidaritet, sa i fjor høst til Dagbladet at det i enkelte bransjer i Polen er skrikende mangel på arbeidskraft.
STOR INNVANDRING: Og enkelte steder uverdige forhold. Ved denne arbeidsplassen hevdet Arbeidstilsynet at arbeiderne fra Litauen lønn langt under tariff i fjor.