Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ost importeres tollfritt

80 prosent av osten som importeres tas inn til Norge uten toll.

MER KONKURRANSE:  Over 80 prosent av osten som importeres til Norge kan tas inn uten toll. Konkurransen for norske oster er blitt hardere.

Foto: Linda Næsfeldt
MER KONKURRANSE: Over 80 prosent av osten som importeres til Norge kan tas inn uten toll. Konkurransen for norske oster er blitt hardere. Foto: Linda Næsfeldt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at tollfrikvoten med EU ble økt med 2.700 tonn fra nyttår, ligger det an til at over 80 prosent av fjorårets osteimport kan tas inn uten toll i år, skriver Nationen.

Regjeringen vurderer å styrke tollvernet for blant annet ost på grunn av sterkt press fra landbruket.

Om det blir resultatet vil den økte tollen i mindre grad dempe dagens import, ifølge forsker Torbjørn Tufte ved Landbrukets Utredningskontor (LU).

- Mesteparten av osten som ble importert i fjor kan i år importeres tollfritt, siden tollkvoten er økt. Mangfoldet av importerte spesialoster kan opprettholdes i butikkhyllene. Et styrket tollvern vil ha mest å si for om veksten i ostemarkedet skal dekkes med norsk melk, eller melk fra EU, sier Tufte til Nationen.

Den samlede osteimporten var på 10.900 tonn i fjor, en oppgang på over 13 prosent fra året før. Danmark står bak over 40 prosent av osten som blir importert til Norge.

Statens landbruksforvaltning (SLF) bekrefter at det meste av av osteimporten kan fortsette tollfritt, uavhengig av om ostetollen blir hevet.

Den tollfrie importkvoten av ost fra EU ble hevet fra 4.500 tonn til 7.200 tonn fra nyttår.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media