Øst-Timor: Drap på FN-arbeider la ingen demper

En østtimoresisk FN-ansatt ble drept i forbindelse med folkeavstemingen på Øst-Timor i dag. For øvrig gikk folkeavstemningen mer fredelig for seg enn mange hadde fryktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Friheten er kommet til Øst-Timor, sa FNs spesialutsending Jamsheed Marker.

FN-medarbeideren ble overfalt og drept av en mobb i Ermera utenfor hovedstaden Dili, etter at FN-observatørene hadde mottatt et stort antall trusler. Det var det første drapet på en FN-ansatt siden FN-utsendinger kom til Øst-Timor i mai for å forberede folkeavstemningen.

Mer enn 95 prosent av de 430.000 registrerte velgerne i Øst-Timor deltok i valget, som ventes å gi overveldende flertall for selvstendighet fra Indonesia. Resultatet antas å foreligge om en uke.

Indonesiske myndigheter frykter at et selvstendig Øst-Timor vil være til inspirasjon for opprørsbevegelser andre steder i det urolige øyriket.

Optimisme

- Det var stort frammøte og stort sett rolig under folkeavstemningen om uavhengighet for Øst-Timor. Folk er veldig stolte over å ha stemt, og de er forsiktige optimister, forteller valgobservatør Yannis Travadis.

Valget sto mellom begrenset selvstyre og full uavhengighet. Væpnede militsgrupper som er mot uavhengighet, har terrorisert befolkningen og har dessuten truet med represalier mot velgerne.

- Militsen gjorde ikke alvor av trusselen om at valget ville bli en blodig begivenhet. Men folk er selvsagt redde for represalier, og mange her i Dili reiser nå ut av byen for å søke trygghet hos slektninger, sa Travadis på telefon fra Dili til NTB.

Flere steder var det lange køer utenfor stemmelokalene. I Dili stemte flertallet i morgentimene.

Voldsepisoder

Ifølge Travadis ble det meldt om problemer enkelte steder på landsbygda.

- Noen valglokaler måtte stenge midlertidig eller helt som følge av uro og voldsepisoder, men sett under ett har avstemningen gått greit, sa han.

- Folk har jo vært truet, og mange har vært redde for å stemme. Så frammøtet må karakteriseres som bra, sa Travadis.

Før de avga stemme fikk hver eneste velger en finger merket med usynlig blekk, som kan ses bare under ultrafiolett lys. Hensikten er at militsen ikke skal kunne identifisere dem som har deltatt i valget.

- Men militsen møtte opp i valglokalene for å stemme, og der kunne de jo observere andre velgere. Derfor føler mange seg likevel utrygge, sa Travadis.

Historisk

- For fred i Øst-Timor, sa nobelprisvinner og uavhengighetsforkjemper Jose Ramos-Horta da han avga sin stemme i Sydney i Australia. Ramos-Horta har vært i eksil i Australia siden 1975, og avga stemme sammen med hundrevis av andre landsmenn i samme situasjon.

Den fengslede uavhengighetslederen Xanana Gusmao avga også sin stemme, i et stemmelokale i Jakarta. Han karakteriserte mandagens folkeavstemning som en stor historisk begivenhet. Han gjentok sin oppfordring om at uavhengighetstilhengerne ikke må slå tilbake mot den pro-indonesiske militsen.

Avstemningen er bare rådgivende, og det er Indonesias lovgivende forsamling som skal godkjenne resultatet. Forsamlingen trer sammen først 1. oktober. Ifølge Travadis vil Indonesia trolig bare godkjenne uavhengighet hvis over 70 prosent av velgerne har stemt for dette.

(NTB)