Øst-Timor: Portforbud og skrekkvelde

Alle som bryter portforbudet i Øst-Timor, risikerer å bli skutt uten advarsel. Dette er et nødvendig tiltak for å gjenopprette ro og orden i det uroherjede området, sa Indonesias utenriksminister Ali Alatas i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-talsmannen David Wimhurst sa at pro-indonesisk milits har skapt det rene skrekkvelde i Øst-Timor, og at FN-personale ikke kan bevege seg trygt omkring i området. Wimhurst kunne ikke bekrefte meldinger om drap og andre voldshandlinger i hovedstaden Dili.

-Vi forsøker å finne ut om militsen har tenkt å komme og ta oss, sa en FN-tjenestemann i Dili på telefon til nyhetsbyrået Reuters. -De har gjort rent bord i Dili, de har svidd av hele forretningsstrøket i sentrum av byen og det fins ikke andre folk igjen her.

Skrekkvelde

David Wimhurst, som ble evakuert fra Dili til Darwin i det nordøstlige Australia mandag, sa at den Jakarta-vennlige militsen bevisst forsøker å skremme internasjonale observatører ut av området. Deretter vil militsen skape et skrekkvelde uten å måtte bry seg om innblanding utenfra, sa han.

- De kvitter seg med de lokale øyenvitnene, og nå vil de helst at FN skal dra også, slik at de kan fortsette sin terrorkampanje med enda blodigere metoder. Men vi i FN ønsker å bli, så lenge vi overhodet kan, sa Wimhurst til nyhetsbyrået Reuters.

Han hadde ingen tro på at portforbudet som regjeringen i Jakarta har innført, ville bidra til fred i Øst-Timor. -Hva skal det være godt for? Skal militsen få enda mer beskyttelse til å fortsette blodbadet? Det gjenstår å se, sa FN-talsmannen.

FN gir Jakarta 48 timer

FNs generalsekretær Kofi Annan ga i natt Indonesia 48 timer til å stanse voldshandlingene på Øst-Timor, og varslet «tiltak» fra verdenssamfunnet om så ikke skjer.

- Dersom Indonesia ikke lykkes med å gjenopprette ro i løpet av 48 timer, vil det internasjonale samfunn måtte vurdere hvilke andre tiltak som kan settes inn for å bistå den indonesiske regjering med dette, sa Annan.

- Vi kan ikke tillate at det nåværende kaoset på Øst-Timor fortsetter, la FNs generalsekretær til.

(NTB-Reuters-AFP)

FLYKTER: Øst-Timoresere flykter fra opptøyene.