Øst-Timor sa ja til uavhengighet

Dili/Oslo (NTB): Stemningen var spent og preget av frykt i provinshovedstaden Dili på Øst-Timor lørdag etter at et stort flertall stemte for uavhengighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var mange gode grunner til at folk kunne juble etter at resultatet av folkeavstemningen ble kjent, men tilhengere av uavhengighet fryktet i stedet for sine liv. Gatene i Dili var folketomme, og de fleste butikkene var stengt.

- Folk frykter hva militsen kan finne på. Flere hundre mennesker har forsøkt å flykte for å komme seg i sikkerhet, men nå er gatene folketomme, sier tyskeren Joid Maia i Føderasjonen for Øst-Timor (IFET) på telefon fra Dili til NTB.

Ulike militsgrupper patruljerte periodevis gatene, men bortsett fra det var alt stille. Ingen av de norske valgobservatørene har blitt fysisk angrepet, men de har blitt utsatt for verbale trusler og holdt seg derfor innendørs. FN evakuerte lørdag sitt personell fra fem østtimoresiske byer til provinshovedstaden Dili.

Overveldende flertall

Et overveldende flertall av østtimoreserne sa ja til uavhengighet. I alt 78,5 prosent stemte mot selvstyre under Indonesia og for uavhengighet, mens 21 prosent stemte for selvstyre.

Deltakelsen i folkeavstemningen 30. august var uventet høy, hele 98,6 prosent av 450.000 velgere deltok.

Portugal var koloniherre i Øst-Timor, og indonesiske styrker rykket inn i 1975 da portugiserne forlot øya. FN har aldri anerkjent Indonesias herredømme over Øst-Timor.