Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øst-Timor selvstendig nasjon

Etter 450 år under kolonistyre, okkupasjon og undertrykkelse ble Øst-Timor i dag verdens yngste nasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved midnatt natt til søndag lokal tid overlot FNs generalsekretær Kofi Annan makten til den karismatiske og populære geriljalederen Xanana Gusm?ao, som ble tatt i ed som president.

FN-flagget ble deretter firet og Øst-Timors gule, svarte og rød-stripete flagg ble heist. Øst-Timor er dermed verdens 192. nasjon.

- Dette øyeblikket tilhører hele Øst-Timors befolkning, som til de grader har fortjent sin frihet, sa Kofi Annan.

- Det at dere nå blir en selvstendig stat betyr ikke at FN forlater Øst-Timor. Vi skal sammen jobbe for å sikre framgang og stabilitet de første årene de neste årene, sa Annan under selvstendighetsseremonien.

Titusenvis av glade innbyggere på Øst-Timor samlet seg i hovedstaden Dili for å delta i uavhengighetsfesten som startet ved midnatt. Det ble anslått at så mange som 100.000 personer, om lag en sjudel av landets befolkning, ville delta i feiringen.

Ledere og representanter for 80 land var også på plass i Dili, blant dem USAs tidligere president Bill Clinton og Norges utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

Et lite skår i gleden er Øst-Timors anstrengte forhold til den tidligere okkupantmakten Indonesia.

Før helgen sendte Indonesia krigsskip til Øst-Timor foran president Megawati Sukarnoputris korte besøk i forbindelse med selvstendighetsfeiringen natt til mandag. Indonesiske myndigheter sier FN ble informert om operasjonen. Et av marinefartøyene la til kai i Øst-Timors hovedstad Dili fredag, noe som satte en støkk i lokalbefolkningen som ennå har den indonesiske hærens overgrep friskt i minne.

- Vi aksepterte ikke at Indonesia skulle sende seks krigsskip. Vi diskuterte saken, og sa at vi bare ville tillate ett fartøy med medisinsk utrustning å gå til havn, sier Øst-Timors utenriksminister Jose Ramos-Horta.

Indonesias utenriksminister Hassan Wirayuda opplyste lørdag at det er sendt soldater til grensen mot Øst-Timor, for å hindre at militsgrupper krysser grensen fra det indonesiske Vest-Timor. Mange tusen flyktninger befinner seg i Vest-Timor, mange av dem tidligere medlemmer av proindonesiske militsgrupper.

(NTB)

FEIRER NYTT LAND: En øst-timoreser i tradisjonelt kostyme og solbriller nyter fyrverkeriet ved hovedstaden Dili.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!