Øst-Timors første «nasjonalforsamling» klar

Den tidligere geriljalederen og politiske fangen Xanana Gusmao er valgt til president i Øst-Timors første «nasjonalforsamling».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det såkalte nasjonalrådet ble opprettet fredag, og mandag ble Gusmao valgt til president med støtte fra 27 av de 36 representantene i rådet, opplyser FN-talsmannen Fred Eckhard.

Rådet er sammensatt av representanter fra alle distriktene og partiene på Øst-Timor, samt medlemmer fra sivile organisasjoner og kirken, og skal sammen med FN styre landet fram til det kan holdes valg neste år. 13 av rådets representanter er kvinner.

Gusmao ledet i over 20 år den østtimoresiske motstandsbevegelsens kamp mot den indonesiske okkupasjonsmakten, de siste årene fra sin fengselscelle i Jakarta etter å ha blitt pågrepet og dømt til livsvarig fengsel på begynnelsen av 1990-tallet.

FN har administrert den tidligere portugisiske kolonien det siste året, etter at nærmere 80 prosent av innbyggerne i august 1999 stemte for uavhengighet og de indonesiske okkupasjonssoldatene ble tvunget ut.

(NTB)