Øste penger over sine egne - holdt tildelingen hemmelig

Audun Lysbakken øste ut penger til selvforsvarskurs for jenter over sine egne.

STØTTET SINE EGNE: Nå viser det seg at Lysbakken ikke varslet andre aktuelle mottakere om den fyldige pengepotten til selvforsvarskurs. I over 20 år har kvinner med svart belte i Taekwondo og karate drevet med feministisk selvforsvar og grensesetting hos «KIK - Selvforsvar og grensesetting» (KIK). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STØTTET SINE EGNE: Nå viser det seg at Lysbakken ikke varslet andre aktuelle mottakere om den fyldige pengepotten til selvforsvarskurs. I over 20 år har kvinner med svart belte i Taekwondo og karate drevet med feministisk selvforsvar og grensesetting hos «KIK - Selvforsvar og grensesetting» (KIK). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Organisasjoner utenfor SV som har drevet slike kurs i over 20 år, fikk ikke vite om pengene.

I går skrev Dagbladet om hvordan statlige penger til selvforsvarskurs endte opp hos en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

Nå viser det seg at Lysbakken ikke varslet andre aktuelle mottakere om den fyldige pengepotten. I over 20 år har kvinner med svart
belte i Taekwondo og karate drevet med feministisk selvforsvar og grensesetting hos «KIK — Selvforsvar og grensesetting» (KIK).

Til tross for at Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken var gjort kjent med deres kompetanse, ble ikke KIK informert om at departementet skulle dele ut 500 000 til organisasjoner som holdt kurs i selvforsvar og grensesetting i skolen.

Bare to utvalgte organisasjoner fikk vite at det var penger å hente.

Til slutt var det topper i Sosialistisk Ungdom, som har fått opplæring av KIK, som stakk av med Lysbakkens penger.

Holdt tett Leder i KIK, Lene Gulbrandsen, sier at de visste at det var politisk bevegelse for å få selvforsvar inn i skolen. Derfor sendte hun i en e-post til Lysbakken, hvor hun gjorde ham kjent med deres kompetanse og stilte seg til disposisjon.

- Men jeg fikk aldri svar, sier Gulbrandsen.

- Ble dere kontaktet av departementet om at det var mulig å søke på penger?

- Nei. Vi har ikke blitt involvert i prosessen, og det synes jeg er synd. Jeg er mest politisk opprørt for at de ikke vil ta i bruk oss. Jeg stusser over at vi som har mest kompetanse blir en utsidespiller, sier Gulbrandsen.

Som Dagbladet skrev i går delte likestillingsministeren ut penger til sin egen partiorganisasjon.

Aldri utlyst Tildelingen ble aldri utlyst eller satt ut på anbud fordi departementet ville gi pengene til organisasjoner som allerede jobbet med
selvforsvar.

Departementet bekrefter overfor Dagbladet nå at de bare var i kontakt med to organisasjoner, og det var disse to som fikk penger. Den ene var «Jenteforsvaret», som på søketidspunktet var en underorganisasjon til SU. De er fortsatt en organisasjon med sterk tilknytning til SU.

Den andre var «Seksuell helse og trakassering», som drives av LLH Trondheim, Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Lederen av denne organisasjonen er også en tidligere SU-topp.

- Siden midlene skulle nyttes i 2011, besluttet vi å bevilge midler til to organisasjoner som uten tvil kunne få igangsatt og gjennomført tiltak, skriver seniorrådgiver Raheela Chaudhry i en e-post, og sier departementet ikke kjenner til KIK.

Men for å få kunne holde kursene, har begge organisasjoner som fikk støtte, henvendt seg til KIK, som ikke fikk vite om pengene, for å få opplæring.

Ville søkt KIK har tidligere utdannet instruktører for SU, og forrige helg holdt de et to timers kurs for «Jenteforsvaret»s instruktører. Neste helg skal de holde et todagers kurs i Trondheim.

- Siden vi ikke har fått oppdraget selv, har vi nå i hvert fall fått muligheten til å kvalitetssikre dem som har fått oppdraget. Vi er glad for at dem tok kontakt med oss, så vi kan bidra med vår erfaring og kompetanse, sier Heidi Eng i KIK.

- Ville dere ha søkt om dere var kjent med pengene?

- Ja, hvis vi visste det, så ville vi søkt, sier Eng.

Også Rød Ungdom har holdt «Bøllekurs» for jenter siden 80-tallet. Heller ikke de fikk kjennskap til at departementet skulle dele ut penger til selvforsvarskurs.

- Vi har ikke fått noen henvendelse fra departementet, men vi hadde søkt hvis vi hadde blitt spurt om det. Det kan virke som det har gått litt fort i svingene her, og at departementet har spurt dem som er nærmest, sier RU-leder Iver Aastebøl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer