Ostealarm etter dødsfall

Sjekk datostemplingen på importerte, sterke oster før du spiser! Leger og næringsmiddeltilsyn ber nå folk være på vakt etter at en 54-årig Oslo-mann døde av listeriainfeksjon sist helg. En annen ligger på Ullevål sykehus etter å ha spist en dansk ost.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi vet det ikke med et hundre prosent sikkerhet, men mye tyder på at begge mennene har spist ost. De skal visstnok ha spist to ulike typer ost, sier smittevernoverlege i Oslo, Terje Hoel til Dagbladet.

Det som gjør legene urolige denne gang er at 54-åringen som døde ikke hadde nedsatt immunforsvar, og det er derfor uklart hvorfor listeriainfeksjonen fikk et så alvorlig og tragisk forløp.

Normalt rammer infeksjonen gravide, gamle og nyfødte med svekket eller lite immunforsvar. Hos gravide kan bakterien føre til fosterskade eller abort.

- Mannens datter smakte også på osten, men spyttet den ut fordi hun syntes den smakte vondt. Kort tid etter klaget mannen over magesmerter, sier Hoel.

54-åringen ble innbrakt til Aker sykehus og innlagt på kirurgisk avdeling. Mannen ble deretter overført til Ullevål sykehus, hvor han døde. Obduksjonen påviste listeriabakterie i mage og hjerne.

Febrilsk jakt

Den andre mannen, som er i slutten av 70-årene, ligger fortsatt på Ullevål sykehus. Mannen har opplyst at han har spist ost, men av en annen type. Også denne osten stammer fra Danmark. Ifølge NRK dreier det seg om ostetypene Sorte Sara og Gammel Ole.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer