Ostealarm etter dødsfall

Sjekk datostemplingen på importerte, sterke oster før du spiser! Leger og næringsmiddeltilsyn ber nå folk være på vakt etter at en 54-årig Oslo-mann døde av listeriainfeksjon sist helg. En annen ligger på Ullevål sykehus etter å ha spist en dansk ost.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vet det ikke med et hundre prosent sikkerhet, men mye tyder på at begge mennene har spist ost. De skal visstnok ha spist to ulike typer ost, sier smittevernoverlege i Oslo, Terje Hoel til Dagbladet.

Det som gjør legene urolige denne gang er at 54-åringen som døde ikke hadde nedsatt immunforsvar, og det er derfor uklart hvorfor listeriainfeksjonen fikk et så alvorlig og tragisk forløp.

Normalt rammer infeksjonen gravide, gamle og nyfødte med svekket eller lite immunforsvar. Hos gravide kan bakterien føre til fosterskade eller abort.

- Mannens datter smakte også på osten, men spyttet den ut fordi hun syntes den smakte vondt. Kort tid etter klaget mannen over magesmerter, sier Hoel.

54-åringen ble innbrakt til Aker sykehus og innlagt på kirurgisk avdeling. Mannen ble deretter overført til Ullevål sykehus, hvor han døde. Obduksjonen påviste listeriabakterie i mage og hjerne.

Febrilsk jakt

Den andre mannen, som er i slutten av 70-årene, ligger fortsatt på Ullevål sykehus. Mannen har opplyst at han har spist ost, men av en annen type. Også denne osten stammer fra Danmark. Ifølge NRK dreier det seg om ostetypene Sorte Sara og Gammel Ole.

Flere store matbutikker i Oslo rensket i går sine disker for danske oster etter at dødsfallet ble kjent.

Det som har gjort jobben vanskelig for de lokale næringsmiddeltilsyn, er at både oster og emballasje er blitt kastet. På den måten kan de ikke fastslå med sikkerhet hvor osten stammer fra. Det antas at ostene stammer fra ett parti.

Smittevernoverlegen vil ikke gi noe generelt råd til folk om å unngå å spise danske oster. Han vil avvente Næringsmiddelkontrollens arbeid med saken.

26 smittet i fjor

I fjor ble det meldt om totalt 19 tilfeller av listeriainfeksjon i Norge, sju av disse var i Oslo. I 1998 var det til sammen ni tilfeller i hele landet. Økningen fra 1998 til 1999 var med andre ord kraftig. Det er ifølge Hoel umulig å si om den farlige listeriabakterien vil gjøre seg enda sterkere gjeldende i år 2000.

Harald.haave@dagbladet.no