Ostedebatt i regjeringen til langt på natt

Tolløkningen på ost var den aller vanskeligste saken i budsjettforhandlingene, skriver Dagens Næringsliv.

TOLLØKNING: Ostedebatten i regjeringen skal ha foregått til langt på natt. Illustrasjonsfoto: Steinar Buholm / Dagbladet.
TOLLØKNING: Ostedebatten i regjeringen skal ha foregått til langt på natt. Illustrasjonsfoto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tolløkningen på ost var den aller vanskeligste saken i budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene, og knallharde runder om ost foregikk til langt på natt, skriver Dagens Næringsliv.

Sentrale regjeringskilder med inngående kjennskap til saken bekrefter overfor Dagens Næringsliv at særlig ostesaken var vanskelig å fordøye. Håndplukkede kvinner og menn tilbrakte lange timer rundt ostefatet.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap), stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) og landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), i tillegg til bistand fra Finansdepartementet og Utenriksdepartementet, satt til langt på natt.

Forhandlingene var ikke over før listen på 14 navngitte oster som skal skjermes for tolløkning, var på plass. Forhandlingene omtales som svært krevende både i Ap og Sp.

Sp nektet å gi seg på sitt krav om å styrke tollvernet for norske landbruksvarer. Ap var på sin side bekymret for reaksjoner fra EU og for at forbrukerne må betale mer for varene. Europakommisjonen har bedt om en forklaring på hvorfor Norge bryter avtalen om at handelsbarrierene skal bygges ned.

Osteeksportøren Danmark har reagert kraftig på tollskjerpelsene. Stoltenberg skal nå forklare EU og danskene at saken likevel ikke er så ille.

- Jeg er veldig trygg på at når våre folk får satt seg ned sammen med EU og får forklart at dramatikken er mye mindre enn det som har vært fremstilt i mediene, vil dette gå bra, sier Stoltenberg.

Samtidig er landbruksministeren ivrig på å fortelle at norske forbrukere ikke vil oppleve dyrere oster i butikkene. Men i hans budsjettdokumenter heter det at «omleggingen vil også kunne gi økte priser på kjøtt og ost til forbruker».

Overfor DN utdyper Slagsvold Vedum at forbrukerne knapt vil merke noen prisøkning, og at målet hans er å gi handlingsrom i neste års jordbruksoppgjør.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer