Østen er rød

På Oslos østkant stemmer velgerne rødt. Vestkanten er blå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunevalget i Oslo viser på sin måte en delt hovedstad: Mens Ap får nærmere 60 prosent i noen valgkretser på østkanten, får Høyre over 60 prosent i noen kretser i vest.

Delt by Mens 50,9 prosent Ap i Grorud bydel, stemte 58,9 prosent Høyre i Ullern bydel. I enkelte kretser oppnår partiet 60—70 prosent av stemmene.

- Øst-vest-skillet i Oslo blir tydelig gjennom dette valgresultatet, sier leder av Oslo Ap, Jan Bøhler. Bøhler, er særdeles fornøyd med resultatet i Groruddalen og Søndre Nordstrand. Av 180 000 velgere i disse fem bydelene har 48 prosent stemt Ap. Frp fikk 10.6 prosent.

I tillegg gjør SV og Rødt det langt bedre på Oslos østkant enn i landet for øvrig. Ni av kommunens 15 bydeler ser ut til å få rødt styre.

Ruler i Groruddalen  - Ap i Oslo fikk 33,1 prosent, noe som er høyere enn landsgjennomsnittet. Det er vi veldig godt fornøyde med. Vi går fram også i vestlige bydeler, men der har «Fabian-effekten» for slått mer ut for Høyre enn på østkanten. I Groruddalen og Søndre Nordstrand har vi gått fram med sju prosentpoeng fra forrige kommunevalg. Det er vi veldig godt fornøyd med. Vi ruler til de grader i Groruddalen, sier leder i Oslo Ap, Jan Bøhler.

I Grorud fikk Ap 50,9 prosent, i Alna 49,7 prosent, i Stovner 47,7 prosent og i Bjerke 42 prosent av stemmene. I mange valgkretser får Ap over 50 prosent. Ved Stovner videregående skole valgkrets fikk Ap hele 58,2 prosent. Valglokalet ligger like ved Stovnersentret der Frps ordførerkandidat Carl I. Hagen holdt flere appeller i valgkampen.

- Man kan trygt si Hagen talte for døve ører, sier Bøhler.

Ap's sjel Han mener valgresultatet viser at Ap har lykkes med å gjenoppbygge partiet og styrke fotfestet på Oslos folkerike østkant etter 2001-valget da Ap fikk 22 prosent i hovedstaden.

ROSER: Ap har tått på husbesøk og delt ut roser i valgkampen. Det har gitt resultater som leder av Oslo Ap, Jan Bøhler, er godt fornøyd med selv om Libe Rieber-Mohn ikke blir byrådsleder. Her studerer de resultatene som kommer inn på valgkvelden. Foto: Jacques Hvistendahl
ROSER: Ap har tått på husbesøk og delt ut roser i valgkampen. Det har gitt resultater som leder av Oslo Ap, Jan Bøhler, er godt fornøyd med selv om Libe Rieber-Mohn ikke blir byrådsleder. Her studerer de resultatene som kommer inn på valgkvelden. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Vi har et budskap om en samlet by og en politikk for å bygge ned forskjellene. De fleste konkrete tiltakene er jo rettet mot østkanten der den delen av befolkningen bor som har mest behov for utjevning av forskjeller. Det er jo der Ap's sjel ligger, sier Bøhler.