Filippinenes president med rystende uttalelse

«Østens Donald Trump» sjokkerer igjen - hevder han selv drepte kriminelle

- Jeg lette virkelig etter en konfrontasjon slik at jeg kunne drepe.

SJOKKERTE: Filippinenes prsident Rodrigo Duterte har vakt oppsikt med flere kontroversielle uttalelser. Her er han fotografert under en tale i Davao i august i år. Foto: Reuters / NTB Scanpix. 
SJOKKERTE: Filippinenes prsident Rodrigo Duterte har vakt oppsikt med flere kontroversielle uttalelser. Her er han fotografert under en tale i Davao i august i år. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filippinenes president Rodrigo Duterte har siden han kom til makta fått tilnavnet «Østens Donald Trump» med sine mange kontroversielle uttalelser.

Nå sjokkerer han igjen.

SAMMENLIGNER SEG SELV MED HITLER: Den Filippinske presidenten sjokkerer igjen. Video: Reuters Vis mer

I en tale mandag kveld skal han nemlig ha vedgått at han selv drepte kriminelle da han var ordfører i den filippinske byen Davao, for å «sette et eksempel for politiet».

Det skriver The Guardian.

- I Davao pleide jeg å gjøre det personlig, bare for å vise gutta (politibetjentene, journ.anm) at hvis jeg kunne gjøre det, hvorfor kan ikke de?, skal han ha sagt.

- Lette etter konfrontasjon

Den rystende innrømmelsen ble framført for et knippe forretningsledere mens presidenten orienterte om sin krig mot narkotika i landet.

I talen fortalte han også om at han pleide å patruljere gatene med motorsykkel.

- Jeg lette virkelig etter en konfrontasjon slik at jeg kunne drepe, forklarte han i talen.

Han har tidligere blitt beskyldt av menneskerettighetsorganisasjoner for å støtte borgerverngrupper i Davao mens han var ordfører - uten å direkte ha innrømmet det.

Under en senatshøring i september uttalte en leiemorder sågar at han var blitt leid inn for å drepe kriminelle i byen mens Duterte var ordfører, og påsto at Duterte personlig beordret flere av drapene, som blant annet inkluderte å fôre en mann til krokodiller.

Tusenvis er drept

Den frittalende presidenten har som sin fanesak å bekjempe landets narkotikaproblemer, men ikke alle er like fornøyd med hvordan det gjøres.

The Guardian skriver at 2086 mennesker er drept av politiet i narkotika-operasjoner, og at mer enn 3000 andre er drept på uforklarlig vis, bare siden Duterte ble president.

I tillegg har Dagbladet tidligere omtalt hvordan filippinske fengsler nå fylles til randen av kriminelle, som tvinges til å sone under kummerlige forhold.

Duterte beskyldes for å oppfordre vanlige filippinske borgere til å drepe kriminelle i utførelsen av hans ambisjon om å ta livet av tre millioner narkotikabrukere.

Sier Gud snakket til ham

Duterte vakte stor oppmerksomhet da han så sent som i oktober sammenlignet kampen mot narkotika med Hitlers jødeutryddelser, uttalelser han senere måtte beklage.

HOREUNGE: Under en tale om den pågående krigen mot narkotika sa den filippinske presidenten Rodrigo Duterte at Obama må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. - Din horeunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet. USAs president Barack Obama avlyser nå det planlagte møtet med Rodrigo Duterte. Redigerer: Torstein Bøe / NTB Reuters/ Foto: R... Vis mer

Han er også viden kjent for ukonvensjonelle uttalelser som at paven er «en horunge» og at avtroppende USA-president Barack Obama kan dra til helvete.

Han har også omtalt generalsekretær Ban Ki-Moon i FN som «djevelen».

I slutten av oktober gjorde han imidlertid helomvending og lovte å slutte å bruke banneord, angivelig etter at han på en flyreise var blitt irettesatt av Gud selv.