Østerrike får nytt EU-senter mot rasisme

EU-kommisjonens formann Romano Prodi har fått et delikat problem. Samtidig som EU-toppene har sagt at det ikke blir aktuelt å ha noen offisiell kontakt med en østerriksk regjering som har medlemmer fra Jörg Haiders Frihetsparti, skal EU åpne sitt nyeste organ, senteret for overvåkning av rasisme og fremmedfiendlighet. Kontoret er plassert i Wien, Østerrikes hovedstad!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av ERNST LARSEN

Jörg Haiders Frihetsparti har fått plass i den nye regjeringen til Wolfgang Schüssel etter forhandlinger mellom det konservative partiet og det høyreradikale partiet til Haider.

EU-kommisjonens formann har lovet å komme til Wien for å innvie det nye kontoret 7. april. Dersom Romano Prodi holder dette løftet, kan det bli oppfattet som en indirekte støtte til den nye regjeringen i Wien.

Gjør han det ikke kan det oppfattes som både en nedgradering av senterets viktighet innen EU-systemet og negativ særbehandling av et medlemsland.

Anti-rasister må til Wien

At senteret som skal bekjempe rasisme og fremmedfrykt er plassert nettopp i Wien, fører i dag til at mange rister oppgitt på hodet, mens noen fryder seg over EUs manglende fintfølelse. For de som skal besøke senteret må altså samtidig besøke det første landet i EU hvor et fremmedfiendlig parti har fått regjeringsmakt.

Tas i ed i dag?

Selv om den omstridte og populære lederen Jörg Haider ikke blir med i regjeringen, er det med blandede følelser president Thomas Klestil etter alt og dømme gjør sin plikt etter protokollen og godkjenner den nye samarbeidsregjeringen.

Haider må vente
Haider må vente Vis mer

- Hvis jeg skulle ta denne regjering i ed, gjør jeg det ikke av personlig overbevisning, for jeg frykter at nasjonen blir påført internasjonal skade, fastslår Klestil overfor nyhetsmagasinet NEWS.

PROTESTER: I dag utnevnes trolig den nye regjeringen i Østerrike. Samtidig forberedes åpningen av EUs senter mot rasisme - i Wien!