Østerrike, høyre om!

BERLIN (Dagbladet): Med angrep på innvandrere og løfter om rause sjekker til barnefamiliene triumferte høyreekstremisten Jörg Haider (49) i gårsdagens valg i Østerrike. I sin jakt på regjeringsmakt kan populisten Haiders neste trekk bli å tilby de konservatives leder Wolfgang Schüssel (54) jobben som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østerrikes største nyhetsmagasin News skriver at dette kan bli etterspillet etter et parlamentsvalg som avløste årtiers totale orden og stabilitet med forvirring og rådløshet i alperepublikken.

Den sosialdemokratiske kansleren Viktor Klima (52) ble den klare taperen i et valg der befolkningen gjorde høyre om. Sosialdemokratene (SPV) tapte 4,7 prosent av stemmene og endte på 33,4 prosent av stemmene.

Selv om SPV fortsatt er størst, er dette partiets dårligste valg etter krigen.

- Dette var en alvorlig advarsel fra velgerne, som må få konsekvenser, sier Klima. Han ville ikke si hvilke konkrete konsekvenser han siktet til, men la til at han ikke er den som forlater et skip i storm.

Dette var svar på spekulasjoner om at Klima, som lenge forsøkte å konkurrere med Haider i populistiske slagord, vurderer å trekke seg. Til venner skal han ha satt 33 prosent som grense for å fortsette.

-Vil ha skifte

- Velgerne har demonstrert at de vil ha et skifte, sa en jublende Haider i hovedkvarteret til Østerrikes frihetlige parti (FPV). Der sto stemningen i taket etter at det ble klart at FPV hadde gått fram med 5,3 prosent og blitt Østerrikes nest største parti med 27,2 prosent.

Dette resultatet er omtrent som meningsmålingene hadde forutsett.

Den tidligere erklærte beundreren av Hitlers sysselsettingspolitikk og forsvarer av SS-soldater som «menn med karakter», har i valgkampen framstilt seg som den lille manns forsvarer.

Han har gjort kravene om innvandringsstopp, harde straffer for forbrytere, styrking av familien og nei til EU-utvidelse østover til de store glansnumrene.

I løpet av femten år har Haider mer enn femdoblet oppslutningen av FPV. Nå krever han å få ta del i regjeringsmakten.

Poststemmene igjen

Men Haider vet at veien til regjeringskontorene er brulagt med hindere. SPV sier blankt nei til et samarbeid med Europas mest vellykte høyreekstremist i landet med den tredje største veksten i hele verdensdelen.

Det er det konservative folkepartiet (VVP) som avgjør regjeringsspørsmålet. I 13 år har partiet vært juniorpartner i en storkoalisjon med sosialdemokratene. VVP fikk 26,9 prosent og ble redusert til landets tredje største parti.

Men tilbakegangen på 1,4 prosent var ubetydelig i forhold til katastrofespådommene før valget. Og den kan bli ytterligere redusert når de 200000 poststemmene er talt opp.

Derfor kan Schüssel, som nå er visekansler og utenriksminister, gå tilbake på sine trusler om at han ville oppløse storkoalisjonen dersom han tapte for Haider.

Schüssel kan vise til at hans kraftige innhenting i valgkampinnspurten var en mobilisering mot Haider.

Dermed kan valgets taper til slutt bli vinneren.