Østerrike kan få kvinnelig president

Østerrike kan få sin første kvinnelige statssjef noensinne, viste meningsmålinger foran presidentvalget søndag. Men det ser ut til å bli et svært jevnt oppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utenriksminister Benita Ferrero-Waldner fra det konservative Folkepartiet ÖVP lå side om side med tidligere president i nasjonalforsamling Heinz Fischer fra det sosialdemokratiske SPÖ. Presidenten i Østerrike har stort sett seremonielle oppgaver og liten politisk makt.

Åpningstidene ved valget varierte fra distrikt til distrikt rundt om i landet, med en spesialordning der reisende kunne stemme på flyplassen utenfor Wien allerede fra midnatt natt til søndag. I de fleste kretsene var stemmetiden fra klokken 07 eller 08 til klokken 17.

Den første prognosen var ventet kort tid etter dette, og østerriksk fjernsyn regnet med å ha et sluttresultat klart allerede klokken 19. En seier for Ferrero-Waldner vil styrke statsminister Wolfgang Schussel og hans konservative regjering, mener observatører.

Observatørene peker likevel på at Schüssels regjering tapte to viktige regionalvalg i april i år. De mener det kan være et varsel om at velgerne er lei av ÖVP, og at mange av dem ønsker at Østerrike skal få sin første sosialdemokratiske president på 18 år.

NTB-DPA-AFP

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer