Østerrike-president stiller krav

Østerrike-president Thomas Klestil er redd den nye regjeringen vil skade landet. I morgen må regjeringspartiene undertegne en demokrati-avtale hos Klestil før ministrene godkjennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klestil krav er at høyrepopulisten Jörg Haider og Folkeparti-leder Wolfgang Schüssel skriver under en erklæring om om grunnverdiene i det europeiske domokrati.

I et intervju med magasinet News utdyper Klestil bekymringen, melder NTB. I intervjuet sier han at ingen Frihetsparti-politiker er er kvalifisert til å sitte i regjering.

- Hvis jeg skal foreslå denne regjeringen, gjør jeg det ikke av personlig overbevisning. For jeg frykter at Østerrike vil bli påført internasjonal skade, sier Kestil til Magasinet.

Kestil sier han får gåsehud av den uberegnelige kursen til høyrepartiene.

- Frihetspartiet er ikke noe naziparti. Men dessverre bruker de øverste funksjonærene i dette partiet nå som før et språk som diskvalifiserer dem fra ethvert høyt embete, sier Kestil.

Regjeringskabalen i Østerrike ble lagt tidligere i dag, og som ventet holdes Jörg Haider utenfor.

Danske Ekstrabladet skriver i dag at EUs protest mot Haider ble bestillt av nettopp president Kestil. En talsmann for presidenten avviser påstandene på TV i Østerrike i kveld.