Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Østerrike tatt inn i varmen

PARIS (Dagbladet.no): Etter press fra sine europeiske naboer kunngjorde Frankrike klokka 19 i dag at sanksjonene mot Østerrike er opphevet. Men landet skal observeres fortsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen ble kunngjort samtidig i Frankrike og Danmark, de to ytterlighetene i denne saken. Danmark har lenge ivret for at sanksjonene skulle bli hevet fortest mulig, mens Frankrike forsøkte å trekke ut i det lengste og helst ville ha beholdt dem.

Nå kan Jörg Haider juble. For ham er det dessuten en personlig seier over Frankrikes president Jacques Chirac, som han kaller Napoelon i lommeformat. Haider spådde at Chirac ville få oppleve et Waterloo.

Vil holde øye med Østerrike

Frankrike taper ikke helt ansikt. EU har vedtatt som en tilleggsbetingelse å fortsatt holde et øye med Østerrike, og det vil trolig bli opprettet et fast organ som skal overvåke EU-regjeringenes troverdighet.

Beslutningen kommer ikke som noen overraskelse etter at EUs såkalte tre vise godkjente den østerriske regjeringen og dens politikk etter at FPV ble med. Men intern kamp i EU forsinket den offisielle kunngjøringen om at sanksjonene var hevet. Frankrike, Belgia og Tyskland trenerte, mens Danmark, Storbritannia og Luxembourg ønsket å få avklart spørsmålet så fort som mulig. Danmark har sin Euro-avstemning å ta hensyn til.

I Paris har kommunistpartiet allerede kritisert avgjørelsen, som et «dårlig slag for østerriske antifascister». Og den franske regjeringen legger ikke skjul på hva den mener. Europaminister Pierre Moscovici gir ikke grønt lys til Haider og regjeringen, og minner om at de tre vise slår fast at FPV er et populistisk parti fristet av ekstremisme, med et ambivalent forhold til den nasjonalsosialistiske fortida.

Israel slutter seg ikke til EUs beslutning og sender ikke tilbake sin ambassadør i Wien som var tilkalt i Tel Aviv til samtaler.

- Europeerne har sin politikk, vi har vår, sier en talsmann for israelsk UD.

[email protected]

INN I VARMEN: Jörg Haider nådde målet sitt da Frihetspartiet kom i regjeringsposisjon. Så kom sanksjonene fra resten av Europa....