Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Islam i Østerrike

Østerrike utviser imamer og stenger moskeer

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz vil utvise opptil 60 tyrkisk-finansierte imamer og stenge sju moskeer. Tyrkia anklager Østerrike for rasisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurz' henviser i sin kunngjøring fredag til «politisk islam» som begrunnelse.

– Parallelle samfunn, politisk islam og radikalisering hører ikke hjemme i vårt land, sier den sterkt høyreorienterte statsministeren.

En talsmann for Tyrkias president Tayyip recep Erdogan reagerer sterkt på kunngjøringen.

– Østerrikes beslutning om å stenge sju moskeer og deportere imamer med en dårlig unnskyldning gjenspeiler den anti-islamske, rasistiske og diskriminerende populist-bølgen i dette landet, skriver talsmannen Ibrahim Kalin på Twitter.

Utvisningen av imamene kommer i kjølvannet av en gransking av tyrkiskstøttede moskeer i Østerrike der man gjenfortalte Gallipoli-slaget fra første verdenskrig ved å spille død i moskeene.

Kurz henviser til bilder som dukket opp i april. Bildene, publisert av det østerrikske ukentlige nyhetsmagasinet Falter, viser barn i kamuflasjeuniform som marsjerer, hilser og vifter med tyrkiske flagg og deretter spiller døde.

«Likene» ble deretter lagt ved siden av hverandre og dekket med flagg. Moskeen der bildene var tatt, ble styrt av den tyrkisk-islamske kulturforeningen (ATIB), som har hovedkvarter i Köln i Tyskland og som er knyttet til det offentlig støttede religiøse direktoratet Diyanet i Tyrkia.

ATIB har fordømt bildene og kalt hendelsen «svært beklagelig» og forsikret at «den ble beordret avsluttet før den var over».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media