NÆRMER SEG GRENSENIVÅET: Det er iverksatt omfattende testing i den populære turistbyen St. Wolfgang i Østerrike etter et smitteutbrudd blant flere hotellansatte. Foto: Reuters / Leonhard Foeger / NTB Scanpix
NÆRMER SEG GRENSENIVÅET: Det er iverksatt omfattende testing i den populære turistbyen St. Wolfgang i Østerrike etter et smitteutbrudd blant flere hotellansatte. Foto: Reuters / Leonhard Foeger / NTB Scanpix Vis mer

Østerrikes FHI: Bryter trolig den norske grensa

Østerrikes smittetall øker moderat og bryter trolig FHIs «grønne» grense de neste dagene, opplyser det østerrikske folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Publisert

Landet har et smittetall på 19,5 per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, viser tall fra Det europeiske smittevernsenteret (ECDC). Det er en økning på 2,3 siden forrige torsdag.

Ifølge østerrikske helsemyndigheter går trenden oppover. Landet står dermed i fare for å bryte det norske Folkehelseinstituttets (FHIs) grense på 20 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene for å bli beregnet som «grønt». Hvis ikke situasjonen bedrer seg, blir landet malt rødt med påfølgende karanteneplikt på ti dager for reisende til Norge.

- Tallet på nye infeksjoner med coronaviruset øker moderat igjen, bekrefter det østerrikske folkehelseinstituttet, Gesundheit Österreich GmbH (GÖG), overfor Dagbladet.

Turistby rammet

De fleste nye tilfellene kan knyttes til lokale utbrudd og såkalte smitteklynger, opplyser GÖG.

- En av de siste klyngene som har blitt identifisert, har blitt sporet tilbake til turistbyen St. Wolfgang (i delstaten Oberösterreich, journ.anm.), hvor hovedsakelig hotellansatte i yngre alder er blitt smittet. Det er iverksatt omfattende testing i byen, men myndighetene har foreløpig ikke besluttet å stenge den, sier Katharina Habimana, ansvarlig for politiske forhold ved GÖG, til Dagbladet.

FOLKETOMT: Bilder fra St. Wolfgang viser folketomme gater. Her fra utsiden av et hotell i den lille byen mandag 27. juli. Foto: Reuters / Leonhard Foeger / NTB scanpix
FOLKETOMT: Bilder fra St. Wolfgang viser folketomme gater. Her fra utsiden av et hotell i den lille byen mandag 27. juli. Foto: Reuters / Leonhard Foeger / NTB scanpix Vis mer

- Hvordan arbeides det med smittesporing og -håndtering?

- Det er ikke kjent hvem som fraktet med seg viruset til St. Wolfgang, eller hvordan det kom dit. Dette anses heller ikke som det viktigste spørsmålet, da situasjonen er under streng overvåkning.

Die Welt skriver at flere av de ansatte skal ha vært innom serveringsstedene 13er Haus og W3 i byen, som begge omtales som barer.

Østerrike har registrert rundt 20 800 smittetilfeller og 716 dødsfall, viser oversikten til østerrikskes helsemyndigheter. Spesielt distriktene Landeck, Kufstein, St. Johann im Pongau, Kitzbühel og Perg har vært hardt rammet per 100 000 innbyggere, med henholdsvis 1007, 563, 458, 381 og 360 rapporterte smittetilfeller.

FOLKSOMT: Den spanske turistsektoren kan bli hardt rammet av de nye karantenepåleggene og reiserådene. Nå hevder myndighetene i landet at coronasmitten er under kontroll. Foto: Nacho Doce / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Et tall på 20 i sikte

En rekke land i Europa har de siste to ukene nærmet seg FHIs grensenivå for å bli regnet som rødt. 24. juli uttalte det belgiske folkehelseinstituttet, Sciensano, at Belgia er i den andre bølgen av viruset, og torsdag gikk Utenriksdepartementet ut og endret reiserådet for landet. Også Tsjekkia har nådd grensa på 20, med 24,6, ifølge tallene fra ECDC.

På spørsmål fra Dagbladet om det er sannsynlig at Østerrike vil overstige 20-tallet med dagens utvikling de neste dagene, svarer Habimana:

- Et tall på 20 bekreftede tilfeller per 100 000 innbyggere de siste to ukene vil være innenfor det ventede intervallet.

Habimana understreker imidlertid at det er viktig å se på tallene siden forrige onsdag, som viser at de faktiske rapporterte tilfellene har vært noe lavere enn de anslåtte.

FORVENTET ØKNING: Her viser den skyggelagte kurven den ventede utviklingen i smittetilfeller. Sist oppdatert 23. juli. Grafikk: Gesundheit Österreich GmbH (GÖG)
FORVENTET ØKNING: Her viser den skyggelagte kurven den ventede utviklingen i smittetilfeller. Sist oppdatert 23. juli. Grafikk: Gesundheit Österreich GmbH (GÖG) Vis mer

Strammer grepet

Forrige fredag besluttet myndighetene å gjeninnføre flere strenge smitteverntiltak for å få bukt med utviklingen i Østerrike. Det har siden nedstengningen tidligere i år vært påbudt med munnbind på offentlig transport og på apotek, men nå må innbyggere og reisende også bruke ansiktsplagget i butikker, bankfilialer og postkontorer.

Østerrike forbereder også et «trafikklys»-system for coronaviruset, med hensikten å overvåke situasjonen bedre og raskere kunne si noe om hvilke distrikter som risikerer smitteoppblussing.

- Man håper at den andre bølgen og en eventuell ny nedstengning kan unngås ved å ta i bruk forskjellige strategier, inkludert å øke testingen, jevn sporing og overvåking, sier Habimana.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer