- Østerrikes nye OSSE-leder inkompetent

Utenriksminister Knut Vollebæk og hans norske medarbeidere er dypt savnet i OSSE. Østerrikes nye, konservative utenriksminister Benita Ferrero-Waldner, er etter bare tre uker som OSSE-leder i ferd med å kjøre organisasjonen i grøfta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnen til dette er ikke bare at den nye blå-svarte regjeringen i Østerrike er internasjonalt isolert. En enda viktigere årsak er at den nye lederen i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa både er uinteressert og inkompetent i jobben, mener diplomater i Wien. Disse signalene har også for lengst nådd Utenriksdepartementet i Oslo.

Da Vollebæk ga fra seg lederskapet i OSSE, var det mange internasjonale oppgaver som organisasjonen ennå ikke hadde løst, og som krevde umiddelbar oppfølging. Det gjaldt særlig situasjonen i Tsjetsjenia og i Kosovo.

Iskaldt forhold

Men til tross for sterke oppfordringer om det fra andre medlemsland, nekter den østerrikske OSSE-lederen å søke råd og bistand hos sin norske forgjenger.

- Forholdet mellom Østerrike og Norge er iskaldt. Årsaken til dette er at Norge har sluttet opp om EU-sanksjonene mot Østerrike, skriver Berlins største abonnementsavis, Berliner Zeitung, i en stor artikkel om krisa i OSSE.

- Vi har ikke opplevd den energi som lederstillingen i OSSE krever, siterer avisa den amerikanske OSSE-ambassadøren David T. Johnson.

- Bør søke støtte

Ambassadør Johnson vil ikke gå så langt som til å be Østerrike om å trekke seg fra lederjobben i OSSE, men appellerer til utenriksminister Ferrero-Waldner om å støtte seg sterkere på sin forgjenger Vollebæk. Den norske utenriksministerens ledelse av OSSE beskrives som meget god.

OSSE har under Østerrikes ledelse ikke gjort noe for å forberede et nytt fredsinitiativ i Tsjetsjenia-krigen, selv om behovet for et politisk utspill overfor Russland er skrikende, sier en diplomat fra et EU-land.

OSSE-leder Ferrero-Waldner er også blitt kritisert for å ha ventet for lenge med å forberede valgene i Kosovo. OSSE og FN er uenige om hvordan befolkningen i Kosovo skal registreres.

Nå ser det ut til at Østerrike har sett alvoret i kritikken. For i går reiste Ferrero-Waldner til Kosovo. Norges OSSE-ambassadør i Wien, Kai Eide, reiste sammen med henne.