STENGER GRENSA: Her stopper gresk politi flyktninger som er protesterer ved den gresk-makedonske grensa 1. mars i år. Foto: REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS/NTB scanpix
STENGER GRENSA: Her stopper gresk politi flyktninger som er protesterer ved den gresk-makedonske grensa 1. mars i år. Foto: REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS/NTB scanpixVis mer

Østerriksk avis: Balkanruta stenges

EUs statssjefer vil mandag vedta at flyktningruta skal stenges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den østerrikske avisa Kronen-Zeitung skriver søndag at utkastet til avtale på toppmøtet går inn for at Schengen-reglene skal håndheves fullt ut, og at praksisen med å vinke asylsøkere gjennom langs Balkanruta dermed blir stengt.

Ifølge avisa blir en stans i flyktningstrømmen høyeste prioritet for EU. Migranter som ikke kan regne med å få asyl, skal sendes tilbake, og Tyrkia skal fra nå av hjelpe til med å sikre EUs yttergrense i Egeerhavet.

Avisa mener dermed at EU-toppmøtet mandag vil markere et vendepunkt i EUs flyktningpolitikk, og at linjen til Østerrike og Visegrad-landene Ungarn, Slovakia, Tsjekkia og Polen med det har vunnet fram.

I utkastet står det ordrett at «den irregulære strømmen av migranter langs Vest-Balkanruta går mot slutten. Denne ruta er fra nå av stengt», ifølge avisa.

Ifølge utkastet skal migranter uten mulighet for asyl sendes tilbake til Tyrkia, Hellas skal sette av 50.000 plasser til potensielle asylsøkere, og EU skal gjøre en maksimal innsats for å hjelpe Hellas og avhjelpe den alvorlige humanitære situasjonen som er i ferd med å utvikle seg.

EU skal også hjelpe Hellas med å overvåke grensene også mot Makedonia og Albania, og være på vakt og reagere om nye ruter for migranter oppstår.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram