Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Østeuropeere føler seg sviktet av Obama

Skuffet over rakettskjoldavgjørelsen.

IKKE SÅ POPULÆR LENGER: President Barack Obama er ikke på langt nær så populær i Øst-Europa som sin forgjenger, George W: Bush. Foto: Jason Reed/REUTERS/SCANPIX
IKKE SÅ POPULÆR LENGER: President Barack Obama er ikke på langt nær så populær i Øst-Europa som sin forgjenger, George W: Bush. Foto: Jason Reed/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Glansbildet av Barack Obama har begynt å falme, i alle fall i Øst-Europa. Tsjekkerne føler seg forrådt, polakkene er irritert og rumenerne mener de blir glemt av USA under Obamas ledelse.


Alt var så mye bedre før, blir det sagt - i årene da George W. Bush var amerikansk president. Etter at Obama avløste Bush i januar i år, ble det ifølge kritiske røster slutt på den varme interessen regjeringen i Washington viste for det østlige Europa.

- Det vi nå ser, kan tyde på en mer likeglad holdning, sier den rumenske historikeren og forskeren Tudor Salajan.

Mircea Mihaies, nestleder for det rumenske kulturinstituttet, mener Obamas innsats for å løse internasjonale problemer «ikke er verdt fem sure sild».

Østeuropeiske regjeringer sluttet seg opp om Bushs «antiterrorkriger» i Afghanistan og Irak. Nå murres det over USAs angivelige likegyldighet til sine allierte i øst.

Meningsmålinger viser at to av tre bulgarere, polakker, rumenere og tsjekkere mener Obama fører en fornuftig utenrikspolitikk. Det kan høres ut som solid støtte, men blekner i forhold til tilsvarende målinger i Vest-Europa, der støtten ligger på opp til 90 prosent.


Rakettskjold

Målingen var gjort allerede før torsdagens kunngjøring om at USA legger vekk planene om store rakettskjoldinstallasjoner i Tsjekkia og Polen. Planene var omstridt i vertslandene, men for dem som hadde ønsket rakettskjoldet velkommen til Øst-Europa, var kunngjøringen dårlig nytt.

Polens og Tsjekkias statsministre var ivrige med å understreke at de trodde forholdet til USA fortsatt vil være sterkt, tross USAs sikkerhetspolitiske omlegging.

Men andre frykter at landene vil stå uten beskyttelse fra stormakten, selv om de har gjort seg sårbare for angrep gjennom samarbeidet med Bush.

- Jeg vil anse det som et skittent triks dersom Tsjekkia og Polen ender opp uten beskyttelse, sier Aleksandr Vondra, tidligere visestatsminister i Tsjekkia.


«Blind kjærlighet»

Det er ikke bare forsvarspolitikken som gir østeuropeere følelsen av amerikansk likegyldighet. Da 70-årsdagen for Hitler-Tysklands angrep på Polen ble markert 1. september, valgte USA å «bare» sende en sikkerhetsrådgiver, mens flere andre land stilte med statsministerbesøk.

- De bryr seg ikke om oss, var kommentatoren Lukasz Kvieciens dom i avisen Dziennik, under overskriften «Vi betaler for vår blinde kjærlighet til USA».


Støtte

Den amerikanske statsviteren Janusz Bugajski mener østeuropeerne til en viss grad er blitt ofre for sin egen suksess. Etter kommunistregimenes fall på 1990-tallet har de utviklet seg til temmelig stabile demokratier, sier han.

- De sliter ikke med større sosial uro eller mangel på politisk stabilitet, og de har ingen dramatisk sikkerhetstrussel hengende over seg. Og jo mer vellykket et land blir, jo mindre viktig blir det på USAs utenrikspolitiske dagsorden, sier Bugajski.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling