Antall arbeidsledige innvandrere i Norge har skutt i været. Svenskene drar hjem, mens østeuropeerne blir i landet når de mister jobben, sier forsker Bernt Bratsberg.
Ledigheten har fortsatt å øke gjennom sommeren, og antallet registrerte arbeidsledige er nå 4,3 prosent. Seniorforsker Bernt Bratsberg ved Frisch-senteret i Oslo mener arbeidsinnvandrere er overrepresentert blant dem som nå blir arbeidsledige.
- En tommelfingerregel er at arbeidsinnvandrere har tre ganger så stor sannsynlighet for å miste jobben, sier han til Klassekampen.
Seniorforskeren legger til at en stor del av de arbeidsledige innvandrerne blir igjen i Norge når jobben forsvinner, men at mobiliteten fordeler seg ulikt mellom de ulike innvandrergruppene.
- Svenskene har en langt høyere grad av mobilitet ut av landet enn østeuropeerne, sier han.
Bratsberg forklarer forskjellen i mobilitet med at det er mer gunstig å bli arbeidsledig i Norge enn i Øst-Europa, og at arbeidere som har opparbeidet rettigheter i Norge, derfor foretrekker å bli igjen.
- Det kan være gunstigere å bli i Norge en periode på dagpenger, framfor å dra tilbake til for eksempel Polen og lete etter arbeid der, sier han.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger