Østeuropeiske bander raner bilister

Politiet advarer mot å stoppe og hjelpe folk med motortrøbbel på landeveiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– De står ofte på parkeringsplasser ved trafikkerte veier med panseret åpent, og angivelig motortrøbbel, sier operasjonsleder Berit Sjømæling Hovin ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Hun advarer nå folk mot å stoppe for å hjelpe, hvis de mistenker at det dreier seg om de østeuropeiske bandene. Ifølge politiet gjentar dette seg år etter år, og denne gangen har de slått til flere steder langs riksvei 30 mellom Støren og Røros, og på E6 mellom Støren og Dovre.

– Opptrer truende

Hovin forteller at politiet fredag fikk en rekke meldinger fra lensmannen i Oppdal om at banden har operert i Drivdalen og på Fagerhaug. I går holdt landeveisrøverne til i Holtålen og rørosområdet.

Politiet i Sør-Trøndelag fikk i løpet av gårsdagen inn et titall meldinger fra bilister som hadde vært utsatt for tyveriforsøk.

Østeuropeerne opptrer aggressivt og truende.

– Vi fikk inn melding fredag fra en mann som hadde stoppet for å hjelpe, sier Hovin.

– De fortalte at de hadde gått tom for bensin, og mannen ga dem en tohundrelapp. De var svært pågående, og forsøkte å selge ham gullringer. Da han kom seg tilbake til bilen, merket han at det manglet flere ting. Han skulle anmelde forholdet så snart han kom seg til en politistasjon

I løpet av gårsdagen stilnet linjene til politiet, men utpå kvelden kom det igjen inn en rekke henvendelser.

– Vi har nå valgt å sende ut en patrulje for å undersøker dette nærmere, sier Hovin.

– Inn i bilene

Politiet forteller at tyvene ofte opptrer i flokk.

– De opererer gjerne flere ifølge. Tidligere år har vi fått meldinger om at de også har tatt seg inn i bilene til folk. Dette skjer når bilen står ubevoktet mens tyvene oppholder dem med enten sitt påståtte motorhavari, eller mens de forsøker å selge dem gull, sier Hovin.

Administrerende direktør Jan Johansen i Norges Automobilforbund (NAF) sier det er første gang han hører om denne typen virksomhet i Norge.

– Før har vi hørt om dette langs svenskekysten, sør for Svinesund, sier Johansen og fortsetter:

– Det er forferdelig at man på norske landeveier skal føle seg usikre, men slik er det nok dessverre blitt.

– Vær forsiktige

Han mener folk bør være oppmerksomme dersom de stopper for å hjelpe noen.

– Hvis de værer at det er noe som ikke er helt trygt, bør de opptre forsiktig og forlate området. De fleste tror nok at det er relativt trygt å oppholde seg på parkeringsplasser og rasteplasser her i landet, men det er nok grunn til å utvise varsomhet, sier Johansen.

Han regner med at politiet gjør en skikkelig jobb, og dermed har kontroll på situasjonen.

– Det er nok tross alt et lite antall personer som driver med dette, sier han.

Har du opplevd tyveriforsøk på landeveien? Ring Dagbladets tipstelefon 24 00 00 00 eller send en epost til 2400@dagbladet.no

Du kan også sende SMS eller MMS til 2400.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer