Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Østeuropeiske cruiseturister søker asyl

Taxisjåføren fra Ålesund trodde knapt sine egne øyne da de kirgisiske flyktningene bladde opp dollar og kommanderte drosjen til Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirgiserne var de siste av i alt 17 flyktninger som har hoppet av et kroatisk cruiseskip langs norgeskysten.

Reiseruta til den kirgisiske familien på sju er utrolig: Først tok de seg fra hovedstaden Bisjkek i Kirgisistan til Alma Ata i Kasakhstan. Derifra fløy de til St. Petersburg. Fra den russiske havnebyen gikk ferden videre til Århus i Danmark med det kroatiske cruiseskipet MS Dalmacija. Cruiseskipet hadde ikke før lagt til havn i Stavanger før de første ni passasjerene hoppet av.

Den kirgisiske familien ble med videre til Ålesund, der de gikk i land. På taxistasjonen i Ålesund la familien dollarbunken på bordet og bestilte en maxi-taxi til Gardermoen.

8000 kroner

Dagbladet møtte familien på Tanum asylmottak i Bærum i går kveld. De var ikke spesielt snakkesalige om penger, men kilder Dagbladet har vært i kontakt med, sier at familien betalte vel 8000 kroner i dollar for å komme seg fra Sunnmøre til Gardermoen.

- Vi føler oss truet i hjemlandet. Vi tilhører en minoritetsgruppe, og det er mange som vil ta oss, sa familien til Dagbladet.

De sier at de har sett fine bilder av Norge på TV, og ønsker å bli i landet.

- Vi har hørt at Norge er et demokratisk land, der man ikke trenger å være redd for staten og politiet, sier familien.

Hvor mye de har betalt og hvem som har ordnet turopplegget, vil de ikke kommentere. De gir imidlertid utrykk for at de hadde planlagt å hoppe av i Norge.

Nyrike russere

Cruiseskipet legger i dag til havn i Hammerfest, og mannskapet frykter at de 16 kasakhstanerne som er igjen ombord også planlegger å hoppe av på de kommende stoppestedene i Norge.

Skipet er luksuriøst innredet, med innendørs basseng, flere restauranter og trimrom. Flertallet av de 250 passasjerene er nyrike russere som drar på rundturer med taxi når de er på land og drar kredittkortet i byene. Avhopperne har gjort at det er dårlig stemning om bord.

- Kapteinen og cruiselederen er irriterte og oppgitte. I morges innkalte de til et møte hvor de ba passasjerene om å slutte å hoppe av, sier skipsagent Remi Solberg til Dagbladet.

Søker om asyl

15 av de 17 avhopperne har søkt om politisk asyl i Norge.

- Vi har flere saker fra Kasakhstan inne til behandling og vi holder på å vurdere situasjonen i landet. Vi vet at det er dårlig økonomi og muligens korrupsjon der, og vi kan ikke utelukke at disse personene trenger beskyttelse, sier fungerende informasjonssjef Are Sauren i Utlendingsdirektoratet.

I morgen skal skipet innom Honningsvåg, før de starter ferden sørover igjen. Til uka legger de til kai i Bergen. Det er ikke satt i verk noen konkrete tiltak for å hindre at passasjerene skal hoppe av.

- Så snart turistene går i land er deres handlinger utenfor mannskapets herredømme. Alt de kan gjøre er å telle reisepassene når passasjerene går om bord og se om det er noen som mangler, forteller Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media