Østfold, det er ille bra, det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stem på ditt favorittfylke her

En gang vil jeg gjøre som laksen, søke tilbake til mitt opphav. Ikke for å gyte, for det har jeg gjort så mange andre steder.

Det ligger en lengsel i mange etter å oppsøke eller komme tilbake permanent til stedet man ble født/eller vokste opp. Jeg har det sånn med Kråkerøy, blomsterøya, som nå er blitt en del av storkommunen Fredrikstad.

Jada, vi snakker om Østfold, en av det mest uttalte harryfylkene i landet. Vi lukter wunderbaum, snakker bredt, nesten halvsvensk. Det er forresten der vi handler, i Sverige. På Svinesund og Strømstad. Kjøtt, flesk og systembolag-varer i litervis.

Fakta om Østfold

* Østfolds viktigste næringsveier er landbruk, skogbruk og industri. Østfold-industrien står for 6,6% av landets totale industriproduksjon.

* Østfold huser 5,6 prosent av landets innbyggere, og er med sine 4 186 km² Norges nest minste fylke.

* Østfold er fylket flest velger å flytte til.

* Østfold og de nordligste fylkene topper statistikkene for sykefravær.

* Det er 7.500 registerte golfspillere i Østfold, hvorav 2750 er bosatt utenfor fylket. Golfforbundet har et estimat på 10.000 golfspillere bosatt i Østfold i 2005, dvs. en fordobling på 5 år.

Kilder: SSB og Østfold fylkeskommune

Når Raymon prekær breit i tv-ruta, agerer han den enfoldige østfolding, slik som jeg tror mange oppfatter oss. Hvertfall den godt voksne, sidræva garden og de ikke-urbane. Føkk Raymon.

Bare totninger høres mer enfoldige ut, i mine ører. En liten trøst, men man griper til den sammen med flaska fra systemet _ eller fra dunken med smuglersprit. Ja, ikke nå da, etter det med metanolen. Jeg lurer forresten på om kompisen min på Lisleby har distribuert dritten. Han er en ok fyr, så har han gjort det, er det av uvitenhet. Varene hans er prima, dem.

Og øl har vi. Ikke det folkelige og litt karakterløse Ringnes. Vi har bryggeri i Moss, som blander i hop et godt, men lite kjent øl _ bortsett for fra mossingene, da. Så har vi selvsagt Borg, som forsyner hele Østlandet og Sverige med _ og ikke minst Fredrikstadpilsen _ fantastiske dråper på flasker med flotte etiketter med motiv fra Gamlebyen.

Jeg skal tilbake, en gang, litt lenger sør enn jeg er nå. Sånn åtte-ni mil sør-øst for hovedstaden, ved Glommas delta. Ha en båt i gangavstand fra huset, en enebolig med stor selveiertomt jeg kan kjøpe for prisen av OBOS-leiligheten i Oslo. Gå turer i Fredrikstad-marka, finne en jaktteig med fugl- og rådyrrett i Trøgstad og skyte ender og ærfugl i Hvaler-skjærgården.

På Hvaler har jeg feriert i hele mitt liv. Øyriket i havgapet er det stedet i Norge som har mest sol og mist nedbør i løpet av året. Men til gjengjeld har vi vestavind. Og sommerkjendiser, de som enten har tilknytning til Hvaler eller ikke har råd til å ha landsted på den andre siden av fjorden - skyggesiden - der prisene og snobberiet har antatt helt andre dimensjoner.

Østfold, kanskje ikke det perfekte stedet for deg som liker lange vintre med snø og skigåing. Det hvite pleddet som legger seg over store deler av landet, får ikke så godt feste der. Grønn vinter er mitt førstevalg. Men så kan jeg ikke huske å ha hørt om en langrennløper fra Østfold.

Men fotball kan vi. FFK var engang aristokratene. Det varmer en gammel fan at laget som en gang banket Ajax 4-3, er på vei oppover, første stopp er 1. divison. Deretter skal vi til eliteserien. You bet. Man skal ikke kimse av Moss heller, som kan trille lærkula. Eller ishockey-lagene Sparta og Stjernen.

Østfold har nå fem byer: Askim har fått bystatus, men er fremdeles et litt stor veikriss med et familievennlig badeland. Det er alltid vært litt kriging mellom by og land her. Krangelen mellom Fredrikstad og Sarpsborg har vel vært den alvorligste. Byene ligger bare 17 kilometer fra hverandre, og er i ferd med å vokse sammen. Og Moss er jo nesten å regne som er forstad til Oslo, men harrybyen heter Halden. Der kjører de svære amerikanere, US-glis som lukter potent av wunderbaum, og spiller Bruce Springsteen og Henning Kvitnes på stereoen. Det er hvertfall sånn vi blir framstilt - og fremstiller hverandre.

Musikk, ja. Det er mye musikalitet i Østfold. Halden, den 51. staten i USA, er blitt kalt rockbyen. Folk flest tror at de fleste band sør-øst for Oslo kommer fra Halden. Og det er mye riktig i det, men Fredrikstad og Moss har også fostrert mye go'lyd. Sarp, nei. Som Fredrikstad-partiot hopper jeg over den.

Aunt Mary var 70-tallet Norges første tungrockband. Det er vi fremdeles stolt over. Ellers er det mye scenekultur i Østfoldbyene, og lokalpartiotismen er stor.

Vi kan takke, eller skylde på, NSB for at Østfoldbyene fremdeles har fått ligge i fred for Oslo-ekspansjonen. Pendlerne har i årevis fortvilt over den manglende påliteligheten til togene. Men nå triller busser til Gardermoen og Oslo-gryta nesten hver time på døgnet rundt. Vi bruker ikke stor lenger tid til Tigerstaden enn en bilist i kø fra Asker.

Jentene i Østfold, de heter som regel Jeanette og Anita, er fantastiske. Bortsett fra dem som er feite, kvisete eller stygge. De fins også. Gutta heter Rino eller Kai og er stort sett ok. Litt kvapsete er de også blitt. Overvekt er jo et nasjonal anleggende nå. Men når man har det godt, synes det utenpå. Og det har du i Østfold. Spesielt i Frekksta'.

(PS: Hvilke trær har vi mest av i Østfold? Halvlitrær. He he)

IKKE BARE HALVLITRÆR: Hafslund er en av mange storslagne hovedgårder i Østfold.