<strong>KLONET:</strong> - Den var satt sammen av deler fra andre biler og framstod som en BMW X5 2010-modell, til tross for at bilen var en 2008-modell med karosserinummer som tilsa at bilen opprinnelig var en BMW X6, heter det i dommen. Foto: Politiet
KLONET: - Den var satt sammen av deler fra andre biler og framstod som en BMW X5 2010-modell, til tross for at bilen var en 2008-modell med karosserinummer som tilsa at bilen opprinnelig var en BMW X6, heter det i dommen. Foto: Politiet Vis mer

Østfold-mannen la ut ombygde og «klonede» luksusbiler på Finn

- Aldri vært borti liknende, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I forrige uke ble en Østfold-mann i 30-årene dømt i Oslo tingrett for flere helerier og for å ha brukt falske skilter. Mannen bygget ifølge dommen om flere BMW-er, annet med deler fra stjålne biler, og en Honda motorsykkel.

Bilene og motorsykkelen hadde falske skilter, som mannen hadde bestilt på det svenske nettstedet Showplate.

- Under etterforskningen har det kommet fram at han ved flere anledninger har bestilt bilskilt/kjennemerker fra internettselskapet Showplate, heter det i dommen.

- Dette er skilt som er ulovlige som kjennemerker på kjøretøy i Norge.

«Klonet» biler Politiet avslørte heleriene etter at de oppdaget en BMW 525 personbil med falske skilter da de hadde rykket ut til et innbrudd i en bedrift som produserte blanke plastkort.

Mannen i 30-årene gjemte seg i nærheten, sammen med en kamerat. De ble begge funnet og pågrepet. Kameraten ble senere dømt til 2 år og 8 måneder i fengsel for bedrageri og produksjon av falske bank- og kredittkort.

Da politiet dro til mannens bolig i Sarpsborg, fant de også en «klonet» BMW X5. Bilen hadde falsk chassisnummer og framstod som identisk som en ekte BMW i USA.

- Den var satt sammen av deler fra andre biler og framstod som en BMW X5 2010-modell, til tross for at bilen var en 2008-modell med karosserinummer som tilsa at bilen opprinnelig var en BMW X6, heter det i dommen.

- Aldri sett liknende Mannen hadde forsøkt å selge bilen for 1 million kroner på Finn.

- Jeg har ikke vært borti noen saker der man har bygget om og forandret biler i den grad. Har vært borti at luksusbiler har blitt stjelt og solgt på det svarte marked i utlandet, men ikke det at man har klonet biler og bygget de om i den grad, forteller politiadvokat Børge Enoksen i Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.

Politiadvokaten understreker at den nå dømte mannen i 30-årene har veldig god kunnskap om biler og motor og mekanisk virksomhet.

Solgte for en venn Politiet fant flere falske registreringsskilt i mannens hjem, alle bestilt fra Showplate. Mannen forklarte i retten at han solgte bilen på vegne av en polakk og at han ikke kjente til bilens historikk, men retten trodde ikke på det.

Ved boligen fant politiet også en Honda-motorsykkel med falske prøveskilter og uten serienummer, men med ulovlig roadracingutstyr.

Politiet fant også en annen ombygget BMW 320, som hadde deler fra flere forskjellige biler, blant annet en rattlås fra en liknende bil som var meldt stjålet fra Oslo bilauksjon.

<strong>KLONET:</strong> EN BMW 320, som hadde deler fra flere forskjellige biler, blant annet en rattlås fra en liknende bil som var meldt stjålet fra Oslo bilauksjon. 
Foto: Politiet
KLONET: EN BMW 320, som hadde deler fra flere forskjellige biler, blant annet en rattlås fra en liknende bil som var meldt stjålet fra Oslo bilauksjon. Foto: Politiet Vis mer

- Ombyggingen av denne BMWen, som er satt sammen bit for bit av ulike deler, viser hva slags kompetanse tiltalte besitter, skriver retten.

Ett års fengsel Mannen ble dømt til fengsel i et år, hvorav seks måneder ble gjort betinget. Straffen ble redusert da politiet hadde brukt så lang tid på å etterforske den at det ifølge retten er et brudd på den europeiske menneskerettskommisjon. Mannen ble også frikjent for et alvorlig narkotikaforhold.

- Min klient er glad for å være frikjent for det alvorlige narkotikaforholdet. Han synes det har vært ubehagelig å være uriktig anklaget for dette, sier forsvarer Ketil Magnus Berg.

- Denne saken viser hvordan det kan gå når mange politidistrikt er involvert: Ingen tar fatt i saken, og forholdene blir gamle. Dermed har min klient måttet vente ulovlig lenge på å få avsluttet saken. Domstolen er da forpliktet til å reparere menneskerettsbruddet ved å gjøre straffen mildere, slik som i denne saken, sier Berg til Dagbladet.

- Komplisert Politiadvokat Børge Enoksen forteller at nettopp det at flere distrikter har vært involvert har gjort etterforskningen komplisert.

- Det har vært komplisert å etterforske fordi det har strukket seg over flere distrikt og landegrensa. Det er selvfølgelig ikke heldig at det finnes en bransje som kopierer biler fra utlandet og forsøker å selge de i Norge, sier Enoksen til Dagbladet.

- Det optimale hadde jo vært å ha ei gruppe som på tvers av distrikt kunne jobbe fritt med saker som omfatter heleri av kjøretøy, mener politiadvokaten.

<strong>FORSVARER:</strong> Advokat Ketil Magnus Berg. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
FORSVARER: Advokat Ketil Magnus Berg. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer