Østfoldbanen satt ut av kabeltyveri

Signalanlegget nede resten av dagen. Tusenvis rammes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Først i ettermiddag er Østfoldbanen så smått kommet i drift igjen etter at det i morges ble full stans. Tusenvis av pendlere og andre passasjerer på den sentrale toglinja ble rammet, og resten av dagen vil linja ha begrenset kapasietet; bare region- og fjerntog vil være i drift, mens lokaltogene blir stående.

NSBs forklaring på problemene var i morges «kabelfeil», men nå viser det seg at kjempeproblemene på Østfoldbanen skyldes at en kabel på Loenga i Oslo rett og slett er stjålet.

– Det stemmer at en kabel til signalanlegget er stjålet, og at det er årsaken til problemene på Østfoldbanen, bekrefter vakthavende informasjonssjef i Jernbaneverket, Olav Nordli, til Dagbladet.no.

Telefonkjøring

Nordli opplyser at saken nå er anmeldt til politiet, og at toglinja nå blir drevet på gamlemåten, med andre ord ved såkalt telefonkjøring, siden signalanlegget er satt ut av spill.

– Er det ikke betenkelig at et tyveri av en enkelt kabel kan sette ei sentral toglinje ut av spill i en hel dag?

– Det kan man si. Et slikt tyveri skaper en del komplikasjoner og får ringvirkninger, sier Nordli, som innrømmer at han ikke bare er begeistret for at årsaken til dagens problemer kommer fram.

– Dette er et et stort problem i andre land, for eksempel Storbritannia, der kablene blir solgt som skrapmetall. Jo mindre oppmerksomhet det blir rundt dette, jo bedre.

Foto: VIDAR KNAI/SCANPIX
Foto: VIDAR KNAI/SCANPIX Vis mer

To arrestert

To utenlandske statsborgere sitter nå i arresten for kabeltyveriet. De ble tatt i nærheten av gjerningsstedet bærende på kabelen.

– I halv ett-tida arresterte vi to menn i Gamlebyen. De bar på bager som viste seg å inneholde tyvegodset, opplyser operasjonsleder Even Jørstad ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Ifølge operasjonslederen skal de to nå avhøres.

Lokaltogpassasjerene på Østfoldbanen må resten av dagen belage seg på buss for tog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer