Østmarka-ulven har vandret til kysten

DNA-prøver viser at ulven har tilbakelagt en strekning på mert enn 500 kilometer siden april.

FRA ØSTMARKA TIL KYSTEN:: Denne hannulven ble fanget opp av et viltkamera i Høland i februar. Nå viser DNA-prøver at ulven har vandret via Lillehammer til Trondheim, og de siste prøvene viser at han har oppholdt seg ved kysten i Agdenes kommune i Sør-Trøndelag.
FRA ØSTMARKA TIL KYSTEN:: Denne hannulven ble fanget opp av et viltkamera i Høland i februar. Nå viser DNA-prøver at ulven har vandret via Lillehammer til Trondheim, og de siste prøvene viser at han har oppholdt seg ved kysten i Agdenes kommune i Sør-Trøndelag.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ulven som ble påvist i Østmarka flere ganger i vinter har vandret nordover og ble sist registrert i Agdenes kommune i Sør-Trøndelag.

Det opplyser rovviltansvarlig i Statens naturoppsyn i Oslo, Akershus og Østfold, Jan H. Wilberg overfor Dagbladet.

Hannulven, som mest sannsynlig er to år gammel, ble fanget opp av et viltkamera i Høland 14. februar i år.

- Det ble samlet inn tre DNA-prøver av ulven i vinter. Nå har vi funnet ham igjen både i Lillehammer og nå sist i ved kysten i Agdenes, sier Wilberg.

Vandrer videre Ifølge Morten Kjørstad, leder i Rovdata, viser sporing og funn av prøvene at den enslige hannulven har lagt bak seg en distanse på cirka 500 kilometer i luftlinje siden april. Og ifølge rovviltansvarlig Wilberg er det lite sannsynlig at ulven vil vende nesa mot Oslo igjen.

- Den sannsynligheten er minimal. En ulv på streif vil se etter et område hvor den kan etablere et revir. De vandrer ut i ulike retninger på leit etter makker, og kan vandre langt for å finne det. At denne ulven gikk til Østmarka var nok tilfeldig, sier Wilberg, som forteller at mye tyder på at «Østmarka-ulven» kom fra det såkalte Halden-reviret.

- Jeg tror ikke han vil bli værende der han er nå heller, men vandre videre sørøst gjennom Sverige, sier han.

Ingen Oslo-ulv Etter at ulven forlot Østmarka i vår, mener rovviltansvarlige Wilberg at Oslo-skogen nå er fri for ulv.

- Vi har ingen indikasjoner på at det er ulv i Østmarka nå, sier han.

Ulven som oppholdt seg i marka i vinter greide likevel å sette sine spor. Oddbjørn Rosendal (63) fant sin hund drept av ulv ved Lindeberg i Oslo i mars.

Det var første gang det ble registrert ulveangrep i hovedstaden.

- Dette har aldri skjedd i Oslo før. Vi har ikke registrert at det er tatt hund av ulv i Oslo i moderne tid, sier Jan Huseklepp Wilberg, rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn i Oslo og Akershus, til Dagbladet.

Ulvebestanden i Norge gikk litt ned fra forrige vinter og til sist vinter. Vinteren 2010-2011 ble det registrert 32 til 34 ulver som kun hadde tilhold i Norge, mot 33 til 39 vinteren før, skriver Rovdata.

DREPT AV ULV: I mars ble elghunden Wendy drept av det Statens naturoppsyn mener er ulv, bare 700 meter fra bebyggelse. Hundeeier Oddbjørn Rosendal (63) er her tilbake på stedet i skogen der han fant den døde hunden. Foto: Espen Røst / Dagbladet
DREPT AV ULV: I mars ble elghunden Wendy drept av det Statens naturoppsyn mener er ulv, bare 700 meter fra bebyggelse. Hundeeier Oddbjørn Rosendal (63) er her tilbake på stedet i skogen der han fant den døde hunden. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer