Østraat vil ha saken opp igjen

PARIS (Dagbladet): Bedrageridømte Birger Østraat, for tida fengslet i Paris, er klar til kamp. Han vil ha saken sin åpnet igjen i Norge, men i mellomtida nekter han å la seg utlevere fra Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Birger Østraat har det bra, er opplagt og lærer seg fransk i cella i La Santé-fengselet midt i Paris. Han vil kjempe for sin sak.

- Han bedyrer at det ikke er hans feil at han ble dømt. Han ble lurt, og vil gjenopprette situasjonen der prosedyren ikke ga ham rett og argumentene hans ikke ble hørt. Saken hans må tas opp igjen, sier hans franske advokat Leonard Goodenough til Dagbladet.

Birger Østraat er dømt til sju års fengsel for grovt underslag av 104 millioner kroner. Han ble pågrepet i en luksusleilighet i Paris 25. mars i år. Han utga seg da for å være belgier, med navnet Christian Van der Bilot. Norske myndigheter har bedt om å få ham utlevert. Den første rettsinstansen har gitt Norge medhold, men Østraat har anket avgjørelsen.
- Vi kommer til å gå helt opp til siste instans for å nekte utlevering, sier Goodenough.

Østraat er svært opptatt av arrestasjonen av sin tidligere kompanjong Peter Mattson i Sverige i november.

- Det var Mattson som solgte Østraat aksjene i Effex International i 1994. Da var selskapet allerede på konkursens rand. Hvordan skulle Østraat ha kjøpt selskapet for millioner av kroner i 1994 og trodd det gikk bra mens det i virkeligheten allerede hadde masse gjeld?

Han ble lurt. Østraat vil gjerne gå med på at han var dum, men ikke en kjeltring. Han har toet sine hender i to år, sier Goodenough.

Den franske advokaten mener at det norske rettssystemet ikke er ufeilbarlig og at det finnes 60 kasser med dokumenter ingen har gått igjennom.

- Økokrim har ikke analysert alt. Det finnes ennå hemmeligheter, sier Goodenough. Han synes det er alvorlig at Norge, som har undertegnet menneskerettighetskonvensjonen, ikke lar en person få en effektiv appell.

<B>BEDRAGERIDØMT:</B> Birger Østraat går med på at han var dum, men ikke kjeltring.