Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Østrogen som plaster på årene

Et stort plaster på en hvit, brun, fast eller dissende skinke. Stadig flere kvinner bruker østrogen for å slippe unna hetebølger, sviende underliv, urinveislekkasjer og andre lidelser knyttet til overgangsalderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 170000 kvinner brukte daglig ren østrogen eller en kombinasjon av østrogen og gestagen - som også er et kvinnelig kjønnshormon - i 1996.

Antallet er nesten doblet fra rundt 95000 brukere i 1992, viser tall fra Norsk medisinaldepot.

Kvinner som har fjernet livmoren skal bare bruke ren østrogen, mens de fleste andre bruker en kombinasjonsbehandling.

Avdelingsoverlege ved Kvinneklinikken på Ullevål Sykehus, Britt-Ingjerd Nesheim, bekrefter at bruken av østrogen øker blant norske kvinner. Undersøkelser gjort i Norge og i Storbritannia viser at bruken av østrogen også er høy blant kvinnelige leger og gynekologer.

Leger er positive

- Det blir mer og mer vanlig at leger anbefaler østrogen. Forskningen viser at kvinner som ikke tilhører noen risikogruppe kan forlenge levetida med ett år hvis de bruker østrogen, sier Nesheim.

Er det for eksempel tilfeller av beinskjørhet i familien kan det være gunstig å bruke østrogen, mens kvinner med risiko for brystkreft ikke bør begynne med det.

- Uansett vil ikke østrogen hjelpe mot andre plager enn dem du har pådratt deg i forbindelse med klimakteriet, opplyser Britt-Ingjerd Nesheim. Hvis du tidligere har vært plaget av tørrhet i skjeden, vil det med andre ord ikke hjelpe stort å begynne med preparatet.

Men om tørrheten skyldes at du er i overgangsalderen, kan østrogen hjelpe deg .

En ulempe for enkelte av østrogen-brukerne kan være hyppige blødninger. Derfor velger noen å slutte. Mange kvinner har det utmerket uten.

Ingen fasit

- Hvis man har plager i forbindelse med overgangsalderen, for eksempel hetetokter, er det bra å anbefale østrogen. Det kan imidlertid diskuteres om folk bør fortsette bruken når plagene er borte, sier Nesheim.

Det finnes ingen fasit. Forskningsrapporter og undersøkelser slår fast at det er mange fordeler med østrogen, men også mange ulemper.

Til sjuende og sist er det altså den enkelte kvinne som selv må bestemme om hun vil bruke det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!