Østrogenalarm

I 2002 viste en amerikansk sjokkrapport at østrogenbehandling mot overgangsalderens plager økte faren for brystkreft langt sterkere enn antatt. I løpet av seks måneder falt østrogenbruken med 50 prosent. Fram til 2003 sank brystkreftantallet med 15 prosent i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ØSTROGENER var siden 60-tallet ansett som ungdomskilden innen medisinen. Motforestillingene mot bivirkninger som blodpropp og brystkreft var ikke særlig framtredende. Kvinner i slutten av 40-åra gikk nærmest automatisk over på østrogenpreparater som skulle fjerne plagene ved overgangsalderen og holde huden ung og smidig. Da WHI-studien, en amerikansk bred undersøkelse, i 2002 viste funn som var dramatiske, ble undersøkelsen som skulle gå over fem år, stoppet etter tre år. Det fikk konsekvenser for østrogenbruken over hele verden. I 2003 gikk Statens legemiddelverk i Norge ut med advarsler mot bruk av østrogentilskudd som behandling, og Tidsskrift for Den norske lægeforening kunne melde at stadig flere norske kvinner droppet østrogen av frykt for bivirkningene.

VI SOM FORMIDLET kunnskapen om østrogenets skadelige bivirkninger gjennom mediene, merket fort at både leger og mektige legemiddelprodusenter syntes vi trakk for raske og ikke minst ukvalifiserte slutninger. Noen nærmest lo av tøysete journalister og kommentatorer som slo alarm og trodde vi evnet å tolke den kompliserte informasjonen som kom fram av undersøkelsene. Inntil da var kvinnenes overgangsalder en kjempeindustri for syntetiske kjønnshormoner. Da alarmen gikk falt f.eks. aksjekursen med 24 prosent i firmaet Wyeth som produserer det mest utbredte merket, Prempro.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer