KRIGSHELT:  I dag blir kaptein Eiliv Austlid kan bli den første som tildeles Krigskorset for innsats under Den andre verdenskrig på 60 år - in mortem. Stange-bonden og fembarnsfaren ble ikke bare offer for tyske kuler. Etter krigen ble historien omskrevet. Foto: Hedmarksmuseets fotoarkiv.
KRIGSHELT: I dag blir kaptein Eiliv Austlid kan bli den første som tildeles Krigskorset for innsats under Den andre verdenskrig på 60 år - in mortem. Stange-bonden og fembarnsfaren ble ikke bare offer for tyske kuler. Etter krigen ble historien omskrevet. Foto: Hedmarksmuseets fotoarkiv.Vis mer

- Osvald-sabotører kan få Krigskorset

Og i dag tildeles første Krigskorset på 60 år. Kaptein Eiliv Austlid ble skutt av tyskerne i 1940.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag tildeles høyeste militære utmerkelse i Norge - Krigskorset - for første gang på drøyt 60 år.

Her kan du lese Dagbladets historie om hvorfor det tok nesten 70 år etter hans død før Eiliv Austlid post mortem blir dekorert for sin krigsinnsats.

Kaptein Austlid ble skutt 15. april 1940 da kolonnen han ledet, havnet i kamp med tyske fallskjermjegere på Hagevollen ved Dovre.

Det var i oktober i fjor at Kongen i statsråd bestemte seg for å ta den avdøde krigshelten inn «i varmen».
Bare 147 nordmenn har tidligere fått denne utmerkelsen.

Her er alle 147Her er oppdatert liste over alle som har fått krigskorset. Den siste tildelingen før dagens historiske seremoni var i 1949.

Nå har fram- og- tilbakemeldingene om sabotører i den kommunistiske motstandsgruppa Osvald også kan få Krigskorset, snudd nok en gang. Seinest tirsdag sa lederen for Hjemmefrontmuseet, Arnfinn Moland, at det aldri hadde vært meningen å reversere historien på den måten.

Siste melding onsdag: nå kan  Osvald-medlemmer  likevel få Krigskorset.

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell avviser at de kommunistiske motstandsmennene under andre verdenskrig ikke kan bli tildelt Krigskorset - den høyeste militære utmerkelsen i Norge.
 
- På lik linjeOgså Forsvarsdepartementet åpner for ny vurdering, ifølge NTB.

-Det er uomtvistelig riktig at de som deltok i den kommunistiske motstanden skal kunne vurderes på lik linje med andre, sier Solhjell til Klassekampen.

I forbindelse med en Brennpunkt-dokumentar tirsdag på NRK 1 om den kommunistiske motstandsgruppa Osvald, ble det  reist tvil om det var mulig å gi Krigskorset til medlemmene av gruppa.

Fire av Osvald-aksjonistene lever fortsatt.
Leder av Hjemmefrontmuseet, Arnfinn Moland, avviste at dette var mulig fordi det «aldri var hensikten at åpningen av Krigskorset skulle føre til en revurdering av dekorasjoner under krigen».

Solhjell avviser dette, og får også støtte fra Forsvarsdepartementet der pressevakt Ann Kristin Salbuvik sier til avisa at de «vil vurdere henvendelser som kommer» om å dele ut Krigskorset.

- Ingen henvendelser- Selv om det nå er åpnet for å vurdere tildeling av Krigskorset på ny, foreligger det ingen henvendelse til oss om å tildele det til Osvald-gruppa, sier hun.

I fjor ble det igjen mulig å tildele dekorasjonen, og formålet var i første rekke å kunne hedre norske soldater i Afghanistan.

SV-leder Kristin Halvorsen sa da at SV gikk med på dette etter å ha fått lovnader om at en revurdering av kommunistiske motstandsfolk under krigen også kunne gjennomføres.

Osvald-gruppa gjennomførte nærmere 200 sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig, og samarbeidet med Milorg.

 IKKE FOR ALLE:  I dag tildeles det første Krigskorset siden 1949. ARKIVFOTO: SCANPIX.
IKKE FOR ALLE: I dag tildeles det første Krigskorset siden 1949. ARKIVFOTO: SCANPIX. Vis mer